Турция готова на отстъпки за Сирия, ще търси сделка с Асад чрез Русия

Турция готова на отстъпки за Сирия, ще търси сделка с Асад чрез Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След помирението с Русия турската страна е готова на компромиси за Сирия, които биха преобърнали хода на 5-годишния конфликт, твърди вестник „Файненшъл таймс“ (FT). За тази си констатация изданието се позовава на дипломати, а също на източници от сирийската опозиция.

Главното противоречие за Турция е, че тя подкрепяше опозиционерите, воюващи срещу правителствените войски (подкрепяни от Русия) и срещу терористите, но в същото време противодействаше на подкрепяните от САЩ кюрди, чиито отряди първи ефективно се противопоставиха на терористичната групировка „Ислямска държава“. Според вестника такава позиция доведе Турция до международна изолация.

А след кървавия атентат на летището в Истанбул турската власт е готова да преразгледа приоритети си. Русия и Турция пристъпиха към нормализиране на отношенията си, след като президентът Реджеп Ердоган в послание до Владимир Путин изрази съжаление за инцидента със сваления руски бомбардировач над Сирия. Но седмица преди той да направи това, Турция организира секретна среща между лидери на сирийската опозиция и представители на Москва. Освен това Анкара организира чрез Алжир закрит канал за обсъждане на кюрдския въпрос с ръководството на Сирия.

“Файненшъл таймс” разглежда активизирането на отношенията с Израел също като опит на Турция да излезе от изолация. Засега не е ясно на какви компромисни е готова Турция заради борбата срещу „Ислямска държава“. Анкара ще отиде на редица отстъпки спрямо кюрдските сили, твърдят източници на FT.

Източници от опозицията твърдят, че влияние от нормализиране на отношенията между Русия и Турция ще почувства и сирийската опозиция, преди всичко подкрепяните от Турция радикални ислямистки групировки.

Наскоро турските власти уволниха началника в разузнаването, отговарящи за сирийското направление, като знак, че са готови да отстъпят от непримиримата си доскоро позиция за евентуална сделка със сирийския президент Башар Асад, твърдя дипломатически източници пред „Файненшъл таймс“.

 

#Русия #Турция #Сирия #конфликт #Реджеп Ердоган #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"