Алекс Алексиев: Не сме приоритетна цел на Ислямска държава, но не сме неуязвими

Алекс Алексиев: Не сме приоритетна цел на Ислямска държава, но не сме неуязвими
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не е приоритетна цел на Ислямска държава, но страната ни не е напълно неуязвима. Това заяви експертът по радикален ислям Алекс Алексиев пред Нова тв.

Той даде пример със сайта на Ислямска държава - там България е част от територията на исляма. "Мисленето е, че ако някога една територия е била ислямска, не може и сега да не е. С други думи за тях ние сме неверници", обясни Алексиев.

Според него огромното мнозинство от българските турци трудно се поддават на радикализъм за разлика от помаците и циганите. "По-голямата опасност е, че сме оставили мюсюлманското вероизповедание у нас да се ръководи от чужди хора. Това е абсолютно недопустимо за суверенна държава", заяви Алексиев.

Според него Европа е започнала да се поддава на шантажа на Ердоган, а атентатите в Турция са бумеранг срещу него. В Западна Европа се създавали джихадисти "едва ли не всеки ден". Процесът бил обратим, ако европейските държави и Америка обърнат сериозно внимание на радикализирането на ислямската диаспора.

Алексиев цитира доклад на немските служби, според който, за да се проследи един от около 500-те квалифицирани като изключително опасни ислямисти в Германия са нужни 15-20 оперативни работници. Това означавало, че на Германия й трябвала "армия от 10 000 оперативни работника", за да предотврати опити за терористични атаки.

#България #радикален ислям #Алекс Алексиев #ислямска държава #Европа #шантаж #Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »