Симеон Дянков: ЕС ще спре да се интересува от България за 2-3 години

Симеон Дянков: ЕС ще спре да се интересува от България за 2-3 години
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Темите за сигурността, правосъдието и енергийния съюз в България и цяла Източна Европа ще останат на заден план в дневния ред на Европейския съюз след брекзит и така ще се наложи нашата страна сама да се справя с някои от сериозните си проблеми. Това мнение изказа бившият финансов министър Симеон Дянков пред бТВ.

„В следващите 2-3 години ние няма да сме основна тема в ЕС и следователно проблемите в България и Източна Европа няма да са в основния дневен ред. Европейските политици ще мислят как да смекчат удара от брекзит, как да убедят Великобритания по някакъв начин по-меко да излезе от ЕС, как да не излязат и други държави”, посочи той.

Политици и експерти от години години коментират, че единствено страхът от спиране на еврофондовете и публични критики от Брюксел действат отрезвяващо на управляващите без значение от партийния им цвят и все пак създават нуждата от поне минимални реформи.

Дянков беше категоричен, че случилото се след британския референдум носи само тежести за страната ни, а и за ЕС като цяло. „Това беше напълно неочаквано, до самия край европейските лидери не бяха особено активни в полемиката около брекзит и някак си се надяваха, че тази буря ще ги отмине. Сега, когато това е факт, виждаме липса на лидерство от европейските институции”, посочи ексминистърът.

По думите му евентуалното излизане на Обединеното кралство от общността ще забави значително интеграцията на политическо и икономическо равнище (и влизането на нови държави в еврозоната), но освен това и ще блокира за години напред важни общоевропейски политики като работата по общия енергиен съюз. „Това е голям удар върху България, предвид геополитическата ни ориентация, предвид миналите ни доста неуспешни опити сами да се справяме с енергийната си политика”, отбеляза Дянков.

Той определи резултата от арбитража за „Белене” като „по-скоро благоприятна новина” заради голямата разлика между отсъденото за плащане от страната ни и големия първоначален иск на „Атомстройекспорт”. Според него оборудването за Втора атомна трябва да бъде продадено и този „неефективен, ярко корупционен проект” трябва да остане в миналото.

По думите му в момента правителството изглежда стабилно, но не се виждат ясни икономически и регионални политики – а брекзит е показал какви тежки последици може да има изоставането на Севера от Юга (именно по тази линия се разцепи вотът във Великобритания-б.р.).

Дянков в прав текст каза, че би поискал смяната на икономическия министър Божидар Лукарски: „Смятам, че имаме достатъчно добри икономисти и в парламента в този момент, които биха могли много по-дейно да се заемат с икономическата политика”.

Според него учителските заплати трябва да се вдигнат, но разговорът, започнат от вицепремиера Меглена Кунева пред хиляди преподаватели, е трябвало да изчака за началото на бюджетната процедура наесен.

 

 

 

#Симеон Дянков #ЕС #Брекзит #Източна Европа #политици #Белене #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »