Уелс изхвърли от Евро 2016 най-скъпия отбор Белгия с 3:1

Уелс изхвърли от Евро 2016 най-скъпия отбор Белгия с 3:1
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Уелс продължава да пише най-славните страници в историята на футбола си, след като националният отбор е вече сред четирите най-добри отбора в Европа.

Това стана факт след победата с 3:1 над пълния със звезди и практически най-скъп отбор на европейското първенство - белгийците.

Последните останали бриганци във Франция дори допуснаха съперникът да им поведе с гол на Наинголан, но после чрез Уилямс, Робсън-Кану и Воукс осигуриха безсънни нощи на сънародниците си.

От първите минути на стадион "Пиер Мороа" в Лил белгийците започнаха да разиграват по-дълго време топката и резултатът не закъсня. Халфовете на Уелс не успях да покрият Раджа Наинголан и той, както и срещу Швеция, вкара с прекрасен удар извън наказателното поле за 1:0.

Още преди това британците се чувстваха неуютно срещу пъргавите и технични съперници. При 0:0 се наложи първо вратарят Хенеси, а после последователно двама негови съотборници да избиват от голлинията.

Вместо да се възползват от предимството във владеене на топката и контрола върху играта и резултата, “червените дяволи” - в този мач в светлосини екипи, допуснаха Уелс да изравни резултата и да получи игрово преимущество.

Първо защитникът Нийл Тейлър дълго не можеше да повярва на очите си, че ударът му от упор е спасен от вратаря Тибо Куртоа с невероятен рефлекс.

Веднага след това в 33-ата минута две грешки за броени секунди направи братът на централния нападател на Белгия Ромелу Лукаку - Джордан, пуснат да играе ляв бек. Първо позволи да бъде разминат на тъчлинията от Робсън-Кану, та се наложи Кевин де Бройне да чисти в ъглов удар, а след това закъсня с отскока и дебнещият зад гърба му капитан на Уелс Ашли Уилямс, който в типичен британски стил заби топката в мрежата за 1:1.

След почивката най-гениалното, което белгийският треньор Марк Вилмотс успя да измисли, бе да пусне в игра Маруан Фелайни. Той свърши доста работа в средата на терена при отнемане на топката, но беше много нервен и нито пасовете, нито ударите му с глава вървяха.

Обратно - уелсците се почувстваха в свои води и още в 55-ата минута наляха допълнително олово в краката на един от най-скъпите отбори в света. Арън Рамзи намери в наказателното поле Хал-Робсън Кану, на когото това бе първи ден като безработен, защото договорът му с “Рединг” изтече на 30 юни и не бе подновен. Нападателят с три бързи движения елиминира двама защитници, завъртя се около оста си и с мощен удар направи 2:1.

До края губещият отбор напираше доста еднообразно, а уелсците контрираха опасно. Четири минути преди края обаче дори самите белгийци спряха да вярват в чудото - защитникът Крис Гънтър се пусна по дясното крило и центрира, а влезлият пет минути по-рано Сам Воукс може би с първото си докосване показа защо играта с глава се нарича британски патент. 3:1 и дебютантът Уелс отива на полуфинал срещу Португалия.

 

 

 

#Европейско първенство по футбол #Уелс #Белгия #победа #национален отбор #топка #мрежа #вратар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"