Китай иска български вина

Китай иска български вина
Китай прояви интерес да внася български вина, стана ясно по време на срещата на българския зам.-министър на земеделието Цветан Димитров с китайския му колега. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китай има интерес към вноса на български вина, традиционни млечни и месни продукти, птиче месо и яйца, зърнени и маслодайни култури, преработени плодове и зеленчуци.

Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и зам.-министъра на земеделието на Китайската народна република Гао Хонбин в МЗХ, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Димитров и Гао обсъдиха подписването на двустранен протокол за търговски стокообмен между България и КНР.

Зам.-министър Димитров информира, че търговията със земеделски и хранителни стоки между двете страни през последните години все повече се разширява, но вносът от Китай значително надхвърля в стойностно изражение българския износ и затова е необходимо активизиране на търговията с експортно-ориентирани български стоки за китайския пазар. Той подчерта, че трябва да подкрепим усилията на двете експертни групи за по-бързото финализиране на обмяната на опит във фитосанитарния контрол и ветеринарната област, за да може подписването на протокола да е в най-кратки срокове.

От своя страна зам.-министър Гао Хонбин потвърди желанието на КНР сътрудничеството между двете страни да се задълбочава и българските стоки да навлязат на китайския пазар, както и инвестициите на китайските компании в България.

#Китай #внос #Гао Хонбин #Цветан Димитров #министър #министърът #България #КНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"