След 400 години портрети на Рембранд се завърнаха в Холандия

След 400 години портрети на Рембранд се завърнаха в Холандия
БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 400 години откакто холандският художник Рембранд бе нарисувал двата портрета на холандски младоженци, картините се завръщат в родината си благодарение на уникална съвместна акция между Австердам и Париж, предаде АФП.

Датиращи от 1634 г., портретите изобразяват богатия холандец Мартен Солманс на 21 години и неговата съпруга – 23-годишната Оопиен Копит, облечени в черни дрехи с бели дантели. „Това е първият път, в който те са публична собственост и могат да бъдат видени“ от милиони хора, заяви директорът колекцията в „Рийксмузеум“ в Амстердам Тако Дибитс.

В историческа по рода си сделка от януари Франция и Холандия се споразумяха съвместно да закупят двата портрета за сумата от 160 млн. евро от колекцията на френския клон на семейство Ротшилд. След няколкомесечен престой в Лувъра в Париж картините бяха представени пред публика и в „Рийксмузеум“.

Двете творби са в частни ръце от почти 400 години, а в колекцията на Ротшилд са от 1877 г. Преди да отидат в Лувъра, те са били показвани пред публика само веднъж – през 1956 г. За да се отпразнува пристигането на картините в родната Холандия, в първия ден от представянето им в амстердамския музей входът ще бъде безплатен.

#Рембранд #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"