Американски съд отхвърли молбата на Турция за дело срещу Гюлен

Американски съд отхвърли молбата на Турция за дело срещу Гюлен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният съд в американския щат Пенсилвания отхвърли искането на турската държава за дело срещу мюсюлманския проповедник и основен критик на властта Фетула Гюлен.

Причина за отказа е, че съдът няма юрисдикция върху престъпления, които са били извършени в друга държава, посочиха адвокати и на двете страни, цитирани от ливанското издание „Дейли стар“.

Според обвиненията на Анкара Гюлен, който в миналото е бил близък съюзник на президента Реджеп Ердоган, е наредил на свои последователи в полицията и съдебната система да арестуват членове на друго ислямистко движение в Турция през 2009 г. Въпреки че Анкара наема адвокатската къща, подала молбата, правителството не е посочено като ищец по гражданското дело, предаде БГНЕС.

Окръжният съд в град Скрантън, щата Пенсилвания, заяви в изявление, че искът срещу Гюлен за престъпления в Турция не може да бъде удовлетворен в САЩ. Представител на съда потвърди, че турската молба, подадена през декември, е била отхвърлена. Президентът Реджеп Ердоган обвинява Гюлен в създаването и ръководенето на т. нар. „паралелна държава“ включваща в себе си служители на полицията и съдебната система, чиято цел според него е преврат и свалянето на държавния глава от власт.

Държавата вече пое контрола върху вестници, банки и други компании, които имат връзка с движението на Гюлен. Близките отношения между Гюлен и Ердоган бяха прекратени, след като корупционното дело от 2013 г. срещу приближени на президента, зад което според него стои именно Ердоган.

#Фетуллах Гюлен #Реджеп Ердоган #съд #обида #критик #власт #полиция #съдебна система #иск #САЩ #Пенсилвания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"