В Перник правят курбан срещу земетресения

В Перник правят курбан срещу земетресения
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на квартал „Монте Карло" в Перник отново канят съгражданите си на курбан. Както всяка година след силното пернишко земетресение от 2012 г. и сега, живущите в един от най-старите квартали на миньорския град ще се съберат в градинката срещу сградата на старата гимназия на 3 юли, когато Църквата почита Всички български светии.

Идеята за курбан и молебен на този ден се зародила спонтанно в разговорите между съседи след земетресението на 22 май 2012 година.

От дума на дума, споделяйки изживяването си по време на силния трус от 5.8 по Рихтер и последвалата го серия вторични трусове, те решили, че е редно да благодарят за това, че няма жертви и да се помолят за Божията закрила. Благословеното ястие ще се раздава в 12 часа, предаде Стандарт нюз.

И тази година сред основните организатори на курбана е пернишкият тото милионер Росен Русимов. В годината на голямото земетресение той удари 4 736 303 лв. от второ теглене на играта 6 от 49. Кварталът е създаден от Мини Перник в началото на 20 век и там живеела минната интелегенция.

Само 10 г. след откриването на казино в Монако, тъкмо тук била монтирана първата рулетка у нас, с която се развличали дошлите от Франция, Германия и Австро-Унгария инженери и маркшайдери.

#Перник #курбан #земетресение #църква #светии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »