Старата любов ръжда не хваща: Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за Сирия

Старата любов ръжда не хваща: Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за Сирия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на Русия и Търция се срещнаха в Сочи и постигнаха разбирателство по темите Сирия и къде да летуват руските туристи. 

Срещата между Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу стана само дни след извинението на турския президент Реджеп Таийп Ердоган към Владимир Путин за сваления от турските изтребители руски бомбардировач на 24 ноември. Малко след това стана ясно, че двамата президенти ще проведат телефонен разговор, а днес и че очакваната среща между тях през септември на Г-20 в Китай, ще е по-рано. Санкциите срещу Турция от страна на Русия са вдигнати в резултат на затоплянето.

На фона на бързото сближаване дори турски курорт предложи апартамент на семейството на загиналия руски пилот Олег Пешков. По-рано Турция се обяви за обезщетения към семейството му, ако то го поиска.
Днес Лавров отправи и критики към САЩ, които твърдо застанаха на турска страна след инцидента със Су-24.
„Днес обсъждахме ситуацията, която отдавна ни тревожи, а именно, че нашите американски партньори не могат да отделят отделните опозиционни отряди от "Джебхат ан-Нусра", макар че отдавна обещаха да направят това", подчерта Лавров.

Двамата министри се обявиха за общи действия по линия на борбата срещу тероризма в Сирия, въпреки че в разгара на скандала Русия постоянно обвиняваше Турция, че върти търговия с джихадистите.

От своя страна Чавушоглу покани "руските приятели на турските курорти".
„Обсъдихме как да се върнем към отношенията преди инцидента от 24 ноември, обсъдихме целия спектър от въпроси на отношенията", посочи Чавушоглу.

"Атмосферата беше много дружелюбна. Обсъждаме среща на лидерите в Сочи през август“, посочи още той.
Говорейки за туризма, министърът отбеляза, че първите стъпки в тази сфера вече са предприети от президента на Русия. „Ние сме готови да ги реализираме. Анталия, Арания са готови да приемат руските гости. Мисля, че руските приятели ще бъдат много радостни да си прекарат отпуската в Турция... Каня всички на нашите курорти“, заяви Мевлют Чавушоглу.
Междувременно от руска страна бе съобщено, че първите руски туристи в Турция се очакват на 10 юли.

Около 40 минути продължи срещата в Сочи между руския външен министър Сергей Лавров и турския му колега, като на нея стана ясно, че срещата между президентите може да стане и по-рано от очакваното, но още не се знае кога.
Междувременно ЕС официално удължи за още шест месеца икономическите санкции срещу Русия
заради липса на прогрес по решаването на конфликта в Украйна.

Мерките засягат петролния, финансовия и отбранителния сектор на руската икономика.
„На 1 юли 2016 г. Европейският съвет продължи икономическите санкции, засягащи определени сектори на руската икономика до 31 януари 2017 г.“, заявиха от Брюксел в изявление.

В края на миналия месец посланиците на страните от ЕС приеха удължаване на икономическите санкции срещу Русия за още шест месеца.

#Мевлют Чавушоглу #Сочи #Сергей Лавров #семейство #апартамент #курорт #пилот #туристи #Сирия #Русия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай