Северозападният район е получил повече евросредства от Югозападния, каза Томислав Дончев

Северозападният район е получил повече евросредства от Югозападния, каза Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако не се отчитат средствата, които София е получила по различни европрограми, с изненада ще установите, че Югозападна България е получила по-малко пари от Европа от Северозападна, каза днес в рамките на парламентарния контрол виципремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Изявлението му беше по повод въпрос на депутата Васил Антонов за разпределението на европарите за периода 2007-2015 година.

Дончев обяви, че до 24 юни към различни бенефициенти в България са насочени 15 млрд. лева, дошли по различни финансови механизми от Европа. Той допълни, че с националното съфинансиране, сумата стига 21.5 млрд. лева.

Вицепремиерът обаче уточни, че е трудно да се даде точна разбивка за разпределението им за Северна и Южна България, тъй като повечето проекти се финансират на национално ниво. Дончев все пак посочи, че по програма "Околна среда", за екологична инфраструктура, средствата са разпределени в съотношение 1 към 1.09 в полза на юга.

Подобно било положението и по Оперативна програма "Регионално развитие". При програмата за развитие на селските райони, преимуществото било за проектите в Северна България.

Дончев уточни, че Южна България като цяло получава повече средства, защото там са концентрирани повечето европейски коридори, а и там се подготвяли по-добрите проекти. Вицепремиерът допълни, че за новия програмен период, всеки проект от Северозапада ще получава бонус точки. Дончев 

#София #европрограми #Северозападния район #Югозападна България #Томислав Дончев #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници