Откриха монети от времето на Александър Велики и Филип II

Откриха монети от времето на Александър Велики и Филип II
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Близо 70 късноантични и средновековни монети са открити при разкопките, които текат в момента на археологически комплекс Акве Калиде - Терма. Една част от тях са сечени в империята на Филип II Македонски и Александър Велики. Останалите монети са на римски императори и византийски василевси, монети на Латинската империя и късна Византия и на османските султани.

Сред находките има и фрагменти от средновековни стъклени гривни, метален пръстен с гема, бронзова закопчалка за книга, различни архитектурни детайли. Открити са още фрагменти от статуарна каменна пластика, които вероятно ще разкрият нови страници от живота на античния градски център и средновековната крепост Акве калиде - Терма.

В северна посока археолозите регистрираха зид с внушителни размери, чиято дебелина достига 3.60 м. Продължава проучването в дълбочина на терена около него. В източна посока продължава разкриването на масивни стени, изградени с представителен квадров градеж. Тези археологически структури се свързват с монументална административна сграда.

#монети #разкопки #археология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »