Рекорден брой испанци са емигрирали от родината си през 2015 г.

Рекорден брой испанци са емигрирали от родината си през 2015 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на испанците, които са емигрирали, е достигнал рекордни нива миналата година, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Ройтерс". Много от напусналите са избрали да живеят във Великобритания и след референдума за излизане от ЕС съдбата им остава неясна.

През 2015 г. близо 100 000 испанци са напуснали родината си, като една осма от тях са заминали за Великобритания, 10% за Франция, 9.6% за Германия, а 9.3 на сто за САЩ.

Миналата седмица жителите на Обединеното кралство гласуваха да напуснат ЕС. Основен аргумент на активистите за напускане бе именно миграцията. Според тях правилата за свобода на движение в общността са довели до рекордни числа на имиграция във Великобритания, което има крайно негативни последствия за социалната система.

Според статистическите данни през 2015 г. испанското население е намаляло с 11 142 души (0.02%) и е вече 46 438 милиона души. Тенденцията за намаляване на населението продължава вече четвърта година и е резултат от продължилата пет години икономическа криза в страната. През последните 4 години населението на Испания се е свило с близо 380 000 души.

Трябва да се отбележи, че някои от напусналите страната са родени в Латинска Америка или другаде и по-късно са получили испански паспорти.

През миналата година 114 207 чужденци са станали испански поданици. Всеки пети от тях е от Мароко, а останалите са основно от Еквадор, Колумбия, Доминиканска република, допълва БТА.

Данните показват още, че нетният приток на чужденци в Испания от 2010 г. насам е 38 317 души. Според данните най-много чужденци, които напускат Испания, са от България, Румъния и Великобритания. Най-много чужденци, които пристигат в Испания, са от Италия, Венецуела, Украйна и Хондурас.

#испанци #емиграция #Великобритания #Франциия #статистически данни #население #Латинска Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »