Станишев: Имам усещане, че назрява недоволство и съм го казвал на Борисов

Станишев: Имам усещане, че назрява недоволство и съм го казвал на Борисов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият лидер на БСП и настоящ лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев има усещането, че в момента в България зрее недоволство и е предупредил за това министър-председателя Бойко Борисов. Това обяви Станишев в ефира на Би Ти Ви.

"Моето усещане е, че назрява недоволство. И аз съм го споделял това с премиера Борисов. Ролята на правителството е да решава проблемите на хората, а не да се оплаква от миналото", заяви Станишев в един от опитите си да отклони въпрос, зададен му публично от бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

"Как, с кои фактори се договори управлението на Орешарски по време на първия кабинет "Борисов", попита Местан, където по думите му се криело обяснението за всички последвали събития.

Станишев на няколко пъти избегна отговора на този въпрос с аргумента, че е отговарял многократно. "Навремето имаше един жанр: телевизионен театър. Аз във вашия телевизионен театър не приемам да участвам", подчерта той.

"Никой не можеше да предположи – нито аз, нито Борисов, нито Местан, през есента на 2012 година, че ще има предсрочни избори. Това беше изненада за всички. Ако съм имал кристално кълбо, може би съм можел да предположа, че ще има спонтанни граждански протести", заяви Станишев. Той все пак отрече да се е договарял с някого за свалянето на първия кабинет на Бойко Борисов, а на въпрос да е предлаган сектор "Сигурност" на ДПС по време на кабинета "Орешарски", заяви: "Това е минало, кой го интересува? Кой днес се вълнува от това?"

Станишев коментира и Брекзит. "Преди години Дейвид Камерън, за да спечели изборите, каза, че ще предизвика референдум, отвори кутията на Пандора и накрая си плати сметката. Раздели дълбоко Великобритания, нанесе икономически щети и отдели Великобритания от Европа", изтъкна Станишев. Според него самите агитиращи за излизането от ЕС не са имали желанието да спечелят, нито имат план какво да правят.

"Всички държави в Европа са достатъчно малки на фона на глобалната икономика, само заедно можем да бъде успешни и силни", каза Станишев. Според него резултатите от референдума са и шанс за промяна в ЕС, която да отговори на страховете и гнева на хората.

"Необходимо е повече Европа по отношение на сигурността", каза още Станишев в коментар на атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул. По думите му е нужно много по-активно сътрудничество между държавите и между специалните служби. Според него "и до момента службите често си пазят информация, а трябва да се действа координирано".

 

#лидер #БСП #ПЕС #Сергей Станишев #Бойко Борисов #Лютви Местан #Орешарски #ДПС #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"