Сирия ще се съвземе икономически след повече от 20 г.

Сирия ще се съвземе икономически след повече от 20 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На Сирия може да са нужни над 20 години, за да възстанови брутния си вътрешен продукт отпреди войната, посочва в доклад МВФ.

След петгодишна разрушителна гражданска война Сирия се е върнала с цели десетилетия назад в развитието на социално-икономическия и човешкия си потенциал, твърди огласен вчера доклад на Международния валутен фонд, цитиран от ТАСС и БТА.

Според доклада брутният вътрешен продукт (БВП) на Сирия сега е наполовина на довоенния и за възстановяването му може да са нужди двадесет години, а вероятно и повече.

Инфлацията в страната се изразява в големи двуцифрени числа, националната валута е обезценена, държавният дълг се е увеличил повече от два пъти, международните резерви са изчерпани. Сирийският народ изнемогва и е пред хуманитарна катастрофа.

Населението, което през 2010 г. е наброявала около 22,1 милиона души, е намаляло с най-малко 20 процента.

По данни на ООН при бойните действия са убити над 250 000 души, а повече от 800 000 са били ранени.

Към февруари тази година избягалите в съседни Ирак, Йордания, Ливан и Турция сирийци са били около 4,7 милиона.

Към края на 2015 г. близо 900 000 сирийци са поискали убежище в Европейския съюз. Вътрешните бежанци в Сирия се изчисляват на около 7,6 милиона души, но тези данни са много занижени, той като не всички се регистрират като бежанци. Милиони хора са без работа и водят мизерно съществуване, посочва МВФ.

Авторите на доклада предупреждават, че възстановяването на разрушената инфраструктура ще е колосална задача, но възраждането на човешкия и социалния капитал на Сирия ще е още по-мащабно и дългосрочно изпитание.

#Сирия #МВФ #доклад #възстановяване #БВП #инфлация #валута #държавен дълг #ООН #бойни действия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"