В средата на годината приходите в бюджета са 53.6%, а разходите - 41.9% от годишния план

В средата на годината приходите в бюджета са 53.6%, а разходите - 41.9% от годишния план
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предварителните оценки на Министерството на финансите са, че първото шестмесечие на 2016 г. ще завърши с бюджетен излишък от 3.086 млрд. лв. или 3.5% от БВП при 899.5 млн. лв. (1.0% от БВП) към същата дата на 2015 г., се казва в съобщение на Министерството на финансите. Това означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 2.5 процентни пункта, уточняват от ведомството.

Основният фактор, повлиял на този резултат на Консолидираната фискална програма (КФП), е подобрената събираемост. Темпът на ръст на приходите изпреварва ръста на икономиката, като значителният ръст при постъпленията от акцизи е индикатор, че мерките за борба с контрабандата и сивата икономика дават резултат, се казва в съобщението.

Друга особеност на тази година е концентрацията на постъпления на евросредства през първите месеци, която се дължи на възстановяването от Европейската комисия на сертифицирани разходи за стария програмен период 2007-2013 г. (реално извършени в края на 2015 г.) и в по-малка степен на получени авансови плащания по оперативните програми за новия програмен период 2014-2020 г.
В същото време усвояването на инвестиционните разходи за първата половина на годината традиционно е ниско поради технологични и процедурни фактори, което измества значителни по размер разходи във втората половина на годината и по-специално в последното тримесечие. Изпълнението на разходите по сметките за средства от ЕС също е ниско, защото проектите по новите европрограми още са в начална фаза.

Затова ведомството очаква в края на годината предвиденият в закона за бюджета баланс да бъде спазен.
Приходите и помощите по КФП за полугодието на 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 17.688 млрд. лв. (53.6% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2015 г. увеличението е с 1.384 млрд. лв.

Разходите (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към юни 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 14.6 млрд. лв., което е 41.9% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 15.414 млрд. лв.

#бюджет #приходи #разходи #Владислав Горанов #ЕС #БВП #фискална програма #полугодие #баланс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"