Руският посланик в Турция все пак поиска компенсации за сваления самолет и наказание за виновниците

Руският посланик в Турция все пак поиска компенсации за сваления самолет и наказание за виновниците
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

За пълното възстановяване на отношенията между Русия и Турция Анкара трябва да плати обезщетение за сваления самолет Су-24 и да накаже виновниците, заяви руският посланик в Анкара Андрей Карлов, цитиран от РБК.

"Владимир Владимирович ясно посочи нашите условия, които ще дадат възможност за възстановяване на отношенията ни: извинения, наказание на виновните и компенсация", каза Карлов, като припомни условията, представени от руския президент Владимир Путин. Първото се случи, сега ние очакваме второто и третото, добави Карлов.

По инициатива на Кремъл в сряда бе проведен разговор между Путин и Ердоган, след което двете страни анонсираха нормализиране на отношенията си, а руският президент поръча на правителството незабавно да отмени ограниченията за пътуване за руски туристи в Турция.

Днес руското министерство на транспорта съобщи, че е пристъпило към изпълнение на правителственото поръчение за възобновяване на чартърните самолетни връзки с Турция, допълва БТА.

От министерството на транспорта на Русия ще бъдат подготвени съответни предложения, насочени към отмяна на действащите ограничения, се казва в съобщението на ведомството.

Освен това се отбелязва, че за възстановяване на чартърните самолетни връзки руската страна трябва да получи от Турция гаранции за предприемане на ефективни мерки, насочени към осигуряване на пълна безопасност на руските туристи, заминаващи на почивка в Турция.

До въвеждането на санкциите чартърни полети в Турция изпълняваха авиокомпаниите I-Fly, Pegas Fly, "Ямал", "Трансаеро" и други.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия трябва да получи от турските власти допълнителни гаранции за предприемането на ефективни мерки за осигуряване на безопасността на руските туристи.

#възстановяване #отношения #Русия #Турция #посланик #компенсация #свален самолет #Су-24 #наказание #виновници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »