С 20% е нараснал броят на българите, посещаващи Сърбия за година

С 20% е нараснал броят на българите, посещаващи Сърбия за година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продължава да нараства броят на българите, които отиват на туризъм в съседна Сърбия. Привлечени са от възможността да посетят фестивали, интересни обекти и да опитат местната кухня.

Това обявиха представители на сръбски туристически организации, които представят в София възможностите за гостите в страната.

По данни на Националната туристическа организация на Сърбия през 2015 г. 71 хил. българи са посетили страната, което е ръст от 20% на годишна база. В тази статистика вероятно не се отчитат посещенията без нощувки в западната съседка на България.

Българите ходят предимно на места, които са сравнително близо до границата и до Ниш, каза Желка Пудар, ръководител на организацията. Тя отбеляза, че все повече българи се насочват и към Белград, Войводина и западната част на страната, където има зимни курорти.

Конкретно данните за Белград сочат, че през миналата година 30 689 българи са посетили в града, което е ръст от 27% на годишна база.

Градът се стреми да привлича гости не само чрез традиционните станали вече фестивали - бирфеста в средата на август и фестивала на лодките в последния уикенд на същия месец, но и с нови инициативи като арт ателиета и филмови прожекции с превод на английски на открито в най-бохемските части на града

От "Ер Сърбия", която от началото на 2014 г. свързва Белград със София и Варна, също отчитат засилен интерес на пътуващите, макара че конкретни данни не бяха предоставени. От там обявиха, че от октомври се увеличават на 9 седмично полетите между двете столици. От превозвача припомниха и че започват да изпълняват директни полети от Белград до Ню Йорк, които са удобни и за българите.

През първите пет месеца на годината в София посещението на сръбски туристи са нараснали с 10% спрямо същия период на миналата година, а нощувките - с 13 на сто, отчитат от Столичната община. През следващата година се предвижда и българската столица да се представи като градска дестинация за туризъм в Белград.

 

#българи #посещение #Сърбия #Белград #София #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »