Министерство на туризма предлага категории за плажовете, за да подобри услугите

Министерство на туризма предлага категории за плажовете, за да подобри услугите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане първия проект на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) на сайта си. Предложения по него могат да се изпращат през следващите две седмици (до 14 юли 2016 г.)

Публикуваният проект се концентрира единствено в категоризация на плажовете и не урежда другите актуални теми, като дългоочакваната регулация на къмпингуването.

Сформирани са обаче отделни работни групи по различните въпроси към закона, с представители на министерството и засегнатите страни. За къпмингуването все още няма изготвен работен вариант на текст, но се водят срещи с неправителствения сектор и заинтересованите страни, следващата такава е насрочена за 12 юли, разказа източник на "Дневник".

В хода на общественото обсъждане и срещите ще бъдат събрани получените мнения, които ще бъдат отразени в проекта на промени, обещават от министерството.

Промяната в начина на управлението на плажове е сред основните приоритети, по които ведомството работи през последната година. Разработен е модел за групирането им и методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане. Предложенията залагат морските плажове да бъдат групирани според физико-географски дадености и видовете туристически услуги.

Основната цел е да се намали цената на предлаганите плажни принадлежности, като същевременно се насърчат концесионерите и наемателите да предлагат повече услуги на плажа, обясняват вносителите на проекта.

 

#плажове #Министерство на туризма #категории #Черноморско крайбрежие #къмпингуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »