„Ислямска държава“ обяви спящите си клетки по света! Най-застрашена е Турция, България - с умерен риск

„Ислямска държава“ обяви спящите си клетки по света! Най-застрашена е Турция, България - с умерен риск
БГНЕС
A A+ A++ A

Информационна агенция Амак /Amaq/, свързвана с „Ислямска държава“ /ДАЕШ/, публикува инфографика на страните, където терористичната група има „спящи клетки“. На нея България е обозначена като територия с умерен риск от нападения.

Най-застрашена е Турция, показва инфографиката, предоставена на агенцията от терористичната групировка часове след атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул и огласена в турските медии. Следват я Саудитска Арабия, Алжир, Франция, Тунис и Ливан – държави, в които ДАЕШ вече е реализирала най-много кървави атаки през последните години.

Като най-силно контролирани от джихадистите страни са посочени Сирия и Ирак, а в Афганистан, Йемен, Сомалия, Нигерия, Нигер, Египет, Либия, Чечня, Дагестан, Филипините те осъществяват контрол на средно ниво.

Британският в. „Мирър“ също публикува картата на страните – мишени на смъртоносните планове на ислямските терористи.

Класацията на страните с най-висока степен на опасност от атентати изглежда така: Турция, Русия, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Мароко, Алжир и Тунис.

В категорията за особен риск попадат Италия, Исландия, Швеция, Сърбия и Гърция.

Чехия, Полша, Швейцария и Словакия не представляват интерес за ДАЕШ.

Но за България, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Австрия, Унгария, Румъния, Молдова, Украйна и Беларус опасността от терористични нападения е отбелязана като умерена.

Според доклад на разузнавателните служби на Анкара, публикуван днес в „Хюриет“, ДАЕШ открито обявява война на Турция и всяко място е цел на атаките, като водещи са летищата, военните и обществените обекти. Планът за нападенията е в отговор на засиления до най-висока степен контрол по турските граници и на огромните поражения върху бази на ДАЕШ, нанесени от авиацията на международната антитерористична коалиция.

Цитиран е и призив от кореспонденция на джихадисти в интернет, в който се казва:

„Щом Турция обяви война на нас, на нашите братя и сестри, и те са подложени на гонения и арести по пътищата, както и на изгонване от страната, ние също съобщаваме, че обявяваме война. Срещу кого ще воюваме? ПКК /кюрдските сепаратисти/ имат готова програма за удари по туристическите райони, военните и полицейските бази, и са готови да изпратят достатъчно много мъже за истишхад /самоубийствени атентати в името на кауза и с готовност за саможертва, бел.авт./. Братко, поръси сърцата на вярващите с вода и удари курортите, за да ни зарадваш поне малко!“.

В цифрови данни, иззети от компютъра на Юнусу Дурмаз, се посочват конкретните цели по цялата територия на Турция – областните дирекции на полицията, базите на жандармерията, батальоните за специални операции, граничните гарнизони, радарите, както и всички военни клонове, язовири, църкви , посолства, сградите на Лайънс и Ротари клубове, Камарата на кемалистката мисъл, сдруженията на алевити и бекташи, културните центрове на дервишите и т.н.

Открит е и списък с адресите и имената на лидерите на въпросните обекти и организации. Сред иззетите цифрови файлове фигурират планове и карти на бази на турските въоръжени сили, на летищата, полицейските звена и дирекциите на службите за сигурност.

Файл с името „Предстоящо“ съдържа задачата „Цианид във водата“. От него става ясно, че терористите са се снабдили с достатъчни количества от отровното химическо вещество, което е трябвало да бъде бутилирано в малки шишета с питейна вода и под формата на помощи да се изпрати на въоръженото крило на кюрдите в Северна Сирия /YPG/.

„Намерихме цианид на цена 1 500 – 3 000 турски лири. Необходимо е да получим 20 000 долара, за да платим. Той трябва да се инжектира със спринцовка в бутилките с вода и да се изпрати в помощ на YPG“.

Каква е целта на плана „Цианид във водата“ обаче в публикацията не се уточнява.


#ДАЕШ #спящи клетки #риск #цели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »