ЦРУ плащало на Румъния милиони за тайните "черни" затвори с изтезания на нейна територия

ЦРУ плащало на Румъния милиони за тайните "черни" затвори с изтезания на нейна територия
БГНЕС
A A+ A++ A

Адвокатката Армин Синг заяви пред Европейския съд за човешки права, че ЦРУ е плащало на Румъния милиони долари компенсация заради създаването на тайни затвори на САЩ на нейна територия.

На изслушване пред съда юристката изтъкна, че официалните власти в Румъния са били наясно, че в тези места за задържане се използват изтезания срещу задържаните лица, заподозрени в съпричастие с терористична дейност. Според Синг през периода 2003–2005 година тайните затвори са действали в Румъния „с одобрението на официалните власти”. Юридическият представител на румънския парламент адвокат Картинел Брумар отхвърли твърденията заради „недоказване на отговорността на Румъния”.

Синг заяви, че нейният клиент Абд ал-Рахим ал Нашири, който е родом от Саудитска Арабия, през 2004 година е бил държан окован в затвор на ЦРУ в Букурещ и спрямо него е извършвано физическо и сексуално насилие. БГНЕС припомня, че след 11 септември 2001 г., когато Букурещ се стремял да получи зелена светлина за членството в НАТО, Румъния и САЩ са обсъждали въпроса за центрове за подкрепа за ЦРУ. Става дума за обекти, които Румъния да постави на разположение на представители на ЦРУ, където те да могат да организират дейности, които искат да водят на територията на други страни.

Според доклад на американския Сенат за разпитите с използване на изтезания след 11 септември общо 119 души са били пленени и затворени в т.нар. черни места в други страни, които не се уточняват, но сред които вероятно са Румъния, Полша и Литва. В края на 2014 г. Йоан Талпеш, бивш началник във външното разузнаване (SIE) на Румъния, не изключи присъствието на затворници в "транзитен център" на ЦРУ в Румъния, но увери, че Букурещ не е бил в течение какво са правели американците там.

„Имаше тук един център, който американците управляваха още от началото. Румънската страна не бе заинтересувана какво вършат американците там, за да им покаже, че те може да ни имат доверие“, заяви тогава Талпеш, който е бил съветник по сигурността на бившия президент на Румъния Йон Илиеску. Последният отрича да е знаел нещо по въпроса.


#изтезания #ЦРУ #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"