Ципрас явно се шегува – и с Европа, и с гърците, със сънародниците си твърде болезнено

Ципрас явно се шегува – и с Европа, и с гърците, със сънародниците си твърде болезнено
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас използва ситуацията около Брекзит, за да прокара идеята си, че Европа е в дълбока криза, която била причинена от липсата на демокрация и все по-тежките икономически мерки и засиленият имигрантски натиск, коментира списваният в южната ни съседка в. Български новини.

Ципрас участва в понеделник вечерта в срещата на ЕС относно решението на Великобритания и резултатите от изборите в Испания, които провалиха меракът му за еврейски завой на ляво.

Неуспехът на левите „Подемос“ да спечелят второто място на изборите в Испания „явно не отговаря на очакванията“ на Атина, е заявил близък сътрудник на гръцкия премиер. Ципрас залагаше на второто място на „Подемос“ с надеждата по този начин да създаде левичарска политическа дъга по южното крило на Европа, нещо, което не се случи. Речите на Ципрас обаче се оказаха поредните му празни думи, защото докато течеше кризата с британския развод, той подписа така наречения трети меморандум с кредиторите, водещ до още по-крайни финасови мерки в страната му – точно обратното на обещанията към гласоподавателите му.

Той дори се пошегува, че Великобритания трябва да вземе пример от Гърция, очевидно визирайки пренебрегнатият референдум ОХИ. Това предизвика смях сред колегите му, по време на вечерята след срещата на върха в Брюксел. Междувременно, последните проучвания в Гърция показват, че партията на Ципрас губи убедително от опозиционната Нова демокрация.

Лидерът и Кириакос Мицотакис каза на срещата на ЕНП, че за Европа ерата на популизма е приключила. Наскоро той заяви че Ципрас вече е загубил и го знае и че предпочита образован лидер за Гърция, а не някой, пропуснал дипломирането си докато е хвърлял камъни по демонстрации. Самата СИРИЗА през последните дни се опитва спешно да прокара изменения в изборния закон, които да я задържат на власт, на фона на остри политически протести.
Както се разбра по-рано днес, хиляди гръцки пенсионери останаха шокирани пред банкоматите, след като установиха, че пенсиите има са орязани.

810 евровите им пенсии на месец са орязани до 420 евро, в съответствие с условията, договорени в третия меморандум между гръцкото правителство и министъра на труда Йоргос Катругалос и кредиторите на страната.

150,000 пенсионери ще поемат тежестта на новата реалност от третия меморандум, тъй техния доход ще бъде отрязан с 40%, въпреки че сделката предвижда първоначално 20% намаление.

#кредитори #меморандум #Атина #избори #Испания #Подемос #пенсии #пенсионери #партия #референдум #Алексис Ципас #премиер #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »