След "Брекзит" все повече британци подават молби за белгийско гражданство

След "Брекзит" все повече британци подават молби за белгийско гражданство
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Белгийските власти обработват стотици молби за белгийско гражданство, подадени от британци, след като на референдума на 23 юни Обединеното кралство реши да напусне ЕС, разказва "Ройтерс".

В момента близо 24 000 британци живеят в Белгия, една трета от тях са в Брюксел. Много от тях работят в европейските институции или в НАТО.

Доминик Дюфурни, кмет на Иксел (община в Брюксел), разказва, че през последните няколко дни 40 души са дошли да си набавят необходимите документи.

"Опашката не свършва. Някои хора се нареждат тук за информация още от 7:30 сутринта", споделя тя.

Подобна е и ситуацията и в други квартали на белгийската столица. "Рядкост е някой да пита за гражданство, но от петък насам наблюдаваме същинска експлозия", разказва говорител на предградието Синхт Ламбрех-Волюве.

Хората добиват право да кандидатстват за белгийско гражданство, ако са живели и работили в страната над 5 години и имат основни познания по някой от трите официални езици: холандски, френски или немски.

Ако човек, който не е работил в Белгия, иска гражданство, трябва да е живял в страната над 10 години и да докаже, че се е интегрирал в местното общество.

Британският премиер в оставка Дейвид Камерън заяви след референдума на 23 юни, че няма да има промяна в статуса на тези граждани. Очаква се преговорите за излизане на Великобритания от ЕС да продължат няколко години.

"Смятам, че последствията от "Брекзит" за Обединеното кралство ще са катастрофални. Не искам да осъждам децата си да принадлежат само към тази нация, която е на път да се провали", разказва Денис Нуун, британец, който живее в Белгия. Той е подал документи за гражданство за себе си, жена си и четирите си деца.

#молби #гражданство #Белгия #британци #Брюксел #НАТО #Обединено кралство #общество #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »