Горанов очаква излишък в бюджета от 3.5% от БВП за шестте месеца

Горанов очаква излишък в бюджета от 3.5% от БВП за шестте месеца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За първите шест месеца на годината се очаква излишъкът в бюджета да е 3.5% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръглата маса "Икономика на светло", цитиран от агенция "Фокус".

"Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година. Рано е още да се каже колко, но е далеч от 2%. Очакваме около 3.5% излишък от БВП за първото полугодие на 2016 година. Това е сериозен резултат, който гарантира стабилизирането на публичните финанси", заяви Горанов.

Горанов посочи, че от първия момент, в който правителството е влязло в мандата, е поело ангажимент за запазването на данъчната система на нивото, на което е позната в момента като параметри. "Естественият резерв за подобряването на състоянието на бюджета, който бе силно влошен в края на 2014 година, беше да положим сериозни усилия за повишаване на събираемостта и възвръщането на държавата на територията, на която законът ѝ отредил", допълни той.

"Бих искал да ви уверя, че оставаме отворени за всякакви предложения, които биха повишили капацитета на държавата да събира данъците си и да създава конкурентна среда. Тези резултати дават резултат и по отношение на изпълнението на бюджета и отчитайки изпълнението", каза още Горанов.

#излишък #бюджет #брутен вътрешен продукт #Владислав Горанов #фискална програма #дефицит #събираемост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай