Драмата на Турция: От луксозна туристическа дестинация до мишена на терористични атаки

Драмата на Турция: От луксозна туристическа дестинация до мишена на терористични атаки
БГНЕС
A A+ A++ A

В недалечното минало Турция беше регионален пример за стабилност и процъфтяващ туризъм. Сега страната се превърна в мишена на терористични нападения, които зачестяват в последните месеци, а туристическият сектор се свива с една трета през последната година, пише „Тайм” в анализ за причините за нападенията в страната и геополитическите процеси, които протичат.

Във вторник нападението на третото най-натоварено летище в Европа „Ататюрк” взе поне 40 жертви. По-рано през годината кола бомба се взриви в Истанбул, убивайки 11 души, припомня бТВ. Как се стигна дотук?

1. Войната в Сирия

Когато сирийското правителство брутално потуши бунтовете от Арабската пролет през 2011 г. Реджеп Тайип Ердоган, тогава в ролята си на министър-председател, бързо призова сирийския държавен глава Башар Асад да се оттегли от поста си, сравнявайки режима му с нацистка Германия. Кървавата гражданска война в Сирия бушува вече над пет години и „роди” множество въоръжени групировки, които се борят за контрол над хаоса. Турция дели над 800 км. граница със Сирия. Огромното пространство прави охраната трудна, а често Турция е обвинявана, че позволява на бойци да преминават, за да станат част от групировки като „Ислямска държава”. В „обратната” посока също има движение – 2,5 млн. сирийски бежанци са напуснали родината си и в момента живеят в Турция.

2. Кюрдските бунтовници

Ролята на Турция в сирийския конфликт се усложнява от продължителната борба с кюрдските бунтовници, живеещи в източна Турция и части от Сирия, Ирак и Иран. Властта в Истанбул твърди, че кюрдски екстремисти, биещи се с „Ислямска държава” са подразделение на Кюрдската работническа партия, която на своя страна се бори за кюрдска автономия от 70-те години.

Опитите на Турция да потуши бунта на кюрдските групировки в Сирия, включително с въздушни удари, поставя страната в конфликт със САЩ, които подкрепят кюрдските бойци и от друга страна с Русия, която подкрепя режима на Башар Асад. Според кюрдките лидери това поставя Турция на страната на „Ислямска държава” в конфликта.

3. „Ислямска държава”

За множеството терористични нападения, извършени на територията на Турция, правителството вини ту кюрдите, ту бойците от „Ислямска държава”. Властите намекнаха, че вярват вината за нападението над летище „Ататюрк” да пада върху ИДИЛ.

4. Геополитика

Дни преди атентата от вторник Турция заяви, че планира да нормализира дипломатическите си отношения с Израел. Те бяха подложени на дълбок разрив след инцидент през 2010 г. Тогава хуманитарен конвой от 6 кораба за Газа с активисти от "Флотилията на свободата за Газа" е нападнат от израелски командоси в международни води. Целта на "флотилията на свободата" е да достави хуманитарна помощ за поставената под блокада от Израел палестинска територия.

Явно търсейки край на изолацията , причинени от политиката си в Сирия, Ердоган сигнализира за затопляне на отношенията с Русия тази седмица. Той изпрати извинително писмо по повод свалянето на руски военен самолет над границата със Сирия.

Турският коментатор Мустафа Акьол коментира в "Туитър" след атаката вчера вторник , че изборът на деня на нападението „може въобще да не е случайно”, намеквайки за възможността това да е отговора на ИДИЛ за сделката с Израел. Има информация и че Турция е извършила арести и нападения срещу бойци на "Ислямска държава" на границата със Сирия , което също би могло да предизвика ответен удар .

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"