Ердоган прикани Запада към решителен отпор на тероризма

Ердоган прикани Запада към решителен отпор на тероризма
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган публикува изявление, в което осъди атентата на истанбулското летище "Ататюрк" и прикани Запада към категоричен отпор на тероризма.

"Ние очакваме решителна позиция срещу терористични организации да бъде възприета от света и особено от западните страни с техните парламенти, медиите и неправителствените организации", заяви Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Изданието цитира очевидци на кървавия атентат, отнел живота на 41 души и ранил близо 240, според които нападателите са били поне седем, като един е бил заловен. Записи от камерите са разкрили, че атентаторите са били на летището и по-рано през деня, ползвали са едно и също такси.

Междувременно силите за сигурност пуснаха информационна завеса за по-нататъшни подробности, докато трае разследването.

Правосъдният министър Бекир Боздаг съобщи, че по време на инцидента един от нападателите самоубийци е открил огън с автомат AK-47 в международния терминал, след което е детонирал взривното устройство.

Истанбулският губернатор Вазир Шахин цитира органите по сигурността, според които самовзривилите се на входа на летището са били трима и полицията е открила огън по тях непосредствено преди това.

Пред Анадолската агенция един от пътниците, Хюсеин Томбул, е разказал как четирима негови приятели са загубили живота си при втората експлозия на Вход B. Той самият е бил при Вход А за пристигащи и след първата експлозия заедно с други пътници се е укрил в гараж.

Видео, споделено в социалните мрежи, показва как полицай от охраната на летището прострелва неидентифициран мъж. Раненият лежи на земята няколко секунди, преди да се взриви.

И трите опозиционни партии в турския парламент осъдиха нападението, но поставиха въпрос и за ефективността на разузнаването.

"Това не е обикновен инцидент", заяви Левент Гьок, заместник-председател на парламентарната група на на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП). "Ние трябва да помислим как такова нещо може да се случи в най-сигурното летище на страната, как тероризмът стигна до сърцето на града. Има сериозен урок, който трябва да се научи тук."

Еркан Акчай на Партията на националистическото движение (ПНД) каза, че Турция е "мишена" и че са необходими общи усилия срещу терористите. Той призовава правителството да "остави настрана настояването за президентска система, която не е в дневния ред на нацията.

"Когато бомби поразяват място, като летището "Ататюрк", ние се чудим какво работят правителство на страната, министърът на вътрешните работи, разузнаването и полицията", каза той.

#Реджеп Таийп Ердоган #тероризъм #атентат #летище #Истанбул #Ататюрк #АК-47 #Запад #стрелба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »