Френският Сенат прие законопроекта за трудовата реформа на фона на масови протести

Френският Сенат прие законопроекта за трудовата реформа на фона на масови протести
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Париж избухнаха сблъсъци между демонстранти, протестиращи срещу трудовата реформа, и полицията. Служителите на реда използваха сълзотворен газ и палки, за да отблъснат тълпата, сред която имаше и хулигани. На фона на масовото недоволство във Франция от действията на правителството, Горната камара на френския парламент одобри спорния законопроект за трудовата реформа.

Френският Сенат одобри предизвикалия обществена полемика законопроект за реформа в трудовото законодателство. На 5 юли текстът ще бъде разгледан от депутатите в Националното събрание. Документът вече беше разгледан от долната камара и породи разногласия дори сред членовете на управляващата социалистическа партия. В резултат правителството използва конституционното си право и прокара законопроекта в Националното събрание на първо четене без гласуване. На 5 юли може да се наложи кабинетът отново да прибегне до такава процедура.
Френските синдикати настояват властите да оттеглят спорната реформа, срещу която в страната от три месеца има бурни протести, продължаващи дори по време на футболното първенство.

Силите на реда съобщиха, че са задържали над 80 хулигани по време на протестна демонстрация в Париж, срещу която бяха използвани сълзотворен газ и полицейски палки. По данни на полицията в протестни прояви в цялата страна са участвали около 64 000 души. Според най-голямата френска синдикална централа - Обща конфедерация на труда, в протести из цяла Франция са се включили около 200 000 души. Демонстрации против трудовата реформа имаше в Париж, Марсилия, Лион и Бордо.

"Аз съм за правата на работниците, те да имат повече права от компаниите. Показахме достатъчно ясно на управляващите, че сме против този закон. Аз съм и против правителство, защото то показа, че е неспособно да се справи в тази ситуация", казва Александра Сапракес - студентка в Американския университет в Париж.

Промените в Кодекса на труда дават повече права на работодателите при наемането и уволнението на работници, както и при изплащането на обезщетения. Една от най-спорните клаузи в закона е Член 2, който дава възможност на компаниите да преговарят директно за заплащането и условията на труд, което пък отслабва влиянието на профсъюзите в свещена за тях сфера.

#Франция #Сенат #трудова реформа #полиция #безработица #законопроект #работници #права #сълзотворен газ #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"