ГЕРБ предлага да се запазят 20-те заплати за полицаите, но само за 25 г. стаж в системата

ГЕРБ предлага да се запазят 20-те заплати за полицаите, но само за 25 г. стаж в системата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се запази обезщетението от 20 заплати при напускане на МВР, но само след 25 г. стаж в системата, предлагат от ГЕРБ. Поправките ще бъдат внесени между първо и второ четене на измененията в Закона за МВР, съобщи шефът на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

Предвидена е скала за определяне на обезщетението в зависимост от годините стаж в МВР. В момента то се определя на принципа за всяка година стаж по една заплата, максимум 20.

Идеята на ГЕРБ е, ако служител със стаж до 5 г. напусне системата, той няма да получава обезщетение, защото се приема, че през първите години държавата инвестира в него, обясни Цветанов. На служители с 6 г. стаж ще се изплащат 2 заплати, при 10 г. - 5, при 15 г. - 10, при 20 г. - 15, и при 25 г. и повече години обезщетението вече ще е в пълния размер от 20 заплати, предвижда предложената от ГЕРБ скала. Идеята ни е да има стабилност и устойчивост в системата и текучеството да бъде ограничено, обясни Цветанов.

Попитан дали с промените, които отменят много от предложените от МВР текстове, ГЕРБ не бламира министър Румяна Бъчварова, Цветанов обясни, че има конструктивен диалог с нея, а парламентът е мястото, където всяка тема може и трябва да си дискутира, за да се намери най-доброто решение. Благодарение на добрия диалог с представители на МВР стигнахме до консенсус, подчерта той.

По думите му се съобразяват с направените предложения за увеличаване на правомощията на ГДБОП и преминаването на Специализираната куриерска служба към Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ). Ще подкрепят и преобразуване на правоотношенията на служителите от администрацията на МВР, които ще преминат към Закона за държавният служител. По думите му това са около 4 хил. служители, които вече няма да се водят първа категория труд.

Предложенията на ГЕРБ предвиждат още да отпадне създаването на Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". Отпада възможността да се създаде длъжността административен секретар в областните дирекции на МВР, защото смятаме, че не трябва да се увеличава щатът, в тази връзка министърът ще упълномощава действащ служител, обясни още Цветанов.

Няма да се трансформират правоотношенията на преподавателите, които са по специализирана подготовка в Академията на МВР и съответните полицейски центрове, посочи още той. Допълни, че депутатите се съобразяват с предложението на МВР охраната на полицейските управления да се осъществява от служители, които са на трудово правоотношение. От МВР са направили изчисления, че около 500 служители минимум ще бъдат включени за реална полицейска дейност на терен в малките населени места и градовете, каза още той.

Отпада възможността вътрешният министър да прехвърля отговорностите по назначаването на служителите на МВР на главния секретар. Цветанов уточни, че промените в Закона за МВР ще бъдат гласувани на второ четене в комисия едва след като се проведат дискусии по темата със синдикатите.

#ГЕРБ #полицаи #заплати #стаж #МВР #закон #Цветан Цветанов #Румяна Бъчварова #полицаи #служители #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »