30% от родните лекари спонсорирани от фармацевтични компании

30% от родните лекари спонсорирани от фармацевтични компании
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 1/3 от българските лекари са спонсорирани от фармацевтични компании за участие в научни конференции и симпозиуми през миналата година.

В лекарската практика на д-р Гергана Николова има 2500 пациенти. Убедена е, че те са гарант за качеството на здравните грижи. Д-р Николова показва касова бележка от научна конференция през уикенда - настаняването е струвало 400 лева. Ако лекарят няма възможност да плаща сам, може да подаде молба за спонсорство към фармацевтична компания.

Много често на конференциите се разискват много медикаменти на много компании, коментира д-р Николова.

Участието в научни конференции дават определен брой точки на лекаря. Българският лекарски съюз изисква за 3 години да се съберат поне 100 точки. 

22 международни компании ще оповестят за първи път отношенията си с медиците у нас и в Европа. Това  обаче ще се случи само след изричното съгласие на медицинските специалисти.

Според предварителните проучвания около 60% от лекарите нямат против.

„Тези колеги са отишли не да плажуват или да участват в сафари, а са отишли да чуят нещо ново”, казва д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Междувременно пациентската организация "Заедно с теб" алармира, че фармацевти предписват определени лекарства без рецепта срещу бонуси - спа уикенд или екскурзия в чужбина.

От Асоциацията на собствениците на аптеки заявиха, че продажбата на лекарства без рецепта е търговска практика и не нарушава етичните норми и закона.

#лекари #фармацевтика #компании #БЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"