Европарламентът иска от Лондон незабавно да започне процедура по напускане

Европарламентът иска от Лондон незабавно да започне процедура по напускане
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща незабавно да бъде задействана процедурата за излизане на Великобританияот Европейския съюз, предаде ТАСС.

В подкрепа на резолюцията гласуваха 395 евродепутати, а 200 бяха против. Според нея преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да започнат веднага след катоЛондон подаде официално искане за това.

"ЕП взема предвид желанието на британските граждани да напуснат ЕС и подчертава, че волеизявлението на народа трябва изцяло и напълно да се спазва, като се започне с незабавно задействане на член 50 от договора за ЕС", се казва в документа, приет на извънредно заседание на ЕП.

"Никакви нови отношения между Великобритания и ЕС не могат да бъдат съгласувани, докато не се сключи споразумение за напускане", се посочва в резолюцията.

В същото време Европейският парламент прие резолюци, в която призова за промяна на графика на председателствата на Съвета на ЕС. Призивът е свързан с първоначалния график, одобрен през 2007 г., според който Лондон следваше да председателства Съвета на ЕС догодина.

ЕП настоява това да се промени заради решението на мнозинството във Великобританиястраната да напусне ЕС и "за да не се допуска процесът на оттеглянето да попречи на управлението на всекидневната работа на Общсността".

Очаква се този призив, ако бъде последван, да повлияе на графика, според който Българиятрябва да председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година. Според очаквания на дипломати от ЕС българското председателство може да се изтегли напред и да бъде в първата половина на 2018 година.

Евродепутатите отбелязват, че според договора за ЕС одобрението на ЕП е необходимо за сключването на споразумението за оттегляне и за уреждането на бъдещите отношения сЛондон. ЕП настоява да има пълноценно участие на всички етапи.

#Европарламент #Лондон #Брекзит #ЕС #общност #заседание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »