Кунева: Пълното ни членство в Шенген в тази ситуация е задължително

Кунева: Пълното ни членство в Шенген в тази ситуация е задължително
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пълното ни членство в Шенген в тази ситуация е задължително, защото сме трайно ангажирани със сигурността на ЕС. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. 

Всяка една политика, за която говорим, минава през състоянието на ЕС, посочи вицепремиерът. Знам колко колеги желаеха Великобритания да остане в ЕС и работиха упорито в тази посока - в България правехме същото, поясни тя. Това, което стана, не разрушава нашето единство, съобщава БГНЕС.

Можем да приемем тази теза и като позиция на страната, защото нито една политическа сила у нас не се е изказала за противното. Ние сме убеден привърженик на европейското единство - това не е само мнението на политиците, но и на голяма част от българския народ, подчерта Кунева. Това се вижда от нивата на подкрепа. Разбираме добре значението на ЕС, на духа и смисъла, които той символизира.

Политиката ни спрямо останалите страни-членки престана да бъде външна, а предизвикателствата пред ЕС в последните години изискват единен отговор, заяви Кунева. Никога не е било по-важно да бъдем единни, повтори тя. И допълни, че не бива да подчертаваме и залагаме на различията си. Пълното ни членство в Шенген в тази ситуация е задължително, защото сме трайно ангажирани със сигурността на ЕС.

Важен въпрос е и присъединяването на Западните Балкани към ЕС и това е наша стратегическа задача, посочи Кунева. Бъдещето на Балканите е именно в ЕС и ние сме съгласни да работим в тази посока, продължи тя. Надяваме се, че диалогът между Турция и ЕС ще бъде ползотворен, е нейното мнение. „Единството следва да е нашата отправна точка.При решаването на големите проблеми няма малки и големи страни. Пренебрежението води до нарастване на популизма. Предизвикателства са проблемите с бежанците, бедността, корупцията, контрабандата, списъкът може да бъде много дълъг. Дали ЕС загуби посоката?

Ако следваме набелязаните цели в полза на благоденствието, отговорът е - не. Срещаме се и с конфликти и никой не е защитен от грешки, но обречено е нещо, в което никой не вярва. Затова по-голямата част от българите вярват в ЕС”, отбеляза Кунева. Дали е обсадена крепост Европа? Зависи от начина, по който гледаме на нея.

Трябва да поддържаме баланса на свобода и сигурност, препоръча вицепремиерът. ЕС е съюз, в който трябва да се чуват гласовете на всички, макар че някои гласове са приемани като лидерски. А въпросът дали сме център или периферия на ЕС зависи от нас самите, каза Кунева. България може и трябва да бъде лидер, призова тя.

#ЕС #Шенген #Миглена Кунева #политика #страни-членки #вицепремиер #бежанци #бедност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"