"Хюриет": Лошото за Запада е добро за Турция

"Хюриет": Лошото за Запада е добро за Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лошото за Запада е добро за нас – така колумнистката на в. "Хюриет" Нурай Мерт описва отношението на турските управляващи към резултатите от британския референдум.

Точно след като британците гласуваха за Брекзит, президентът Реджеп Ердоган обяви, че и Турция може да проведе допитване за прекратяване на преговорите за членство в Европейския съюз.

"Изглежда, че когато Ердоган и съратниците му създаваха Партията на справедливостта и развитието (AKP), те се преструваха на привърженици на членството в ЕС, за да привлекат либералите и демократите, както и да получат международна подкрепа срещу статуквото на републиканците. Сега Ердоган и поддръжниците му се чувстват достатъчно силни, за да не се преструват на демократи, вярващи в универсалните ценности", пише Мерт. "Тъкмо напротив – норми и ценности като правата на човека и свободите се възприемат като пречки".

Още през декември 2014 г. Ердоган каза "Не ни интересува дали ЕС ще ни приеме, или не" в отговор на критиките за свободата на пресата. Оттогава той е все по-скептичен към Европейския съюз и към Запада като цяло, особено към международната намеса в името на правата на човека.

Решението на Бундестага да признае арменския геноцид само ожесточи антиевропейските настроения, особено след настояването на Брюксел Турция да промени антитерористичните си закони, за да получат гражданите ѝ право на безвизово пътуване.

 

#Запад #Турция #ЕС #Реджеп Ердоган #Брекзит #Бундестаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"