Новак: Русия е готова да доставя газ на Европа, включително по "Турски поток", ако има интерес

Новак: Русия е готова да доставя газ на Европа, включително по "Турски поток", ако има интерес
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия е готова да осигури необходимите доставки на природен газ в Европа, включително при наличие на интерес по "Турски поток". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Според него в Югоизточна Европа съществува необходимост както от доставката на допълнителни количества „синьо гориво“, така и от надеждно енергийно осигуряване. „В този смисъл Русия е готова да доставя необходимите количества газ, ние разполагаме с ресурси, ние сме конкурентноспособни. За това, ако има съответния интерес сред европейските потребители за развитието на инфраструктурата през Черно море, през страните, които имат излаз на Черно море, в Европа, ние безусловно ще осигурим всички доставки, ще сътрудничим“, каза той, отговаряйки на въпрос за перспективите на проекта „Турски поток“.

В края на ноември 2015 г. турски боен самолет свали руски бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Това предизвика безпрецедентна криза в двустранните отношения.

Бяха замразени икономическите и политическите контакти, което се отрази тежко на турската икономика. Сред спрените проекти беше и този за газопровода "Турски поток". Инициативата за него беше обявена от президента Владимир Путин на 1 декември 2014 г. в Анкара.

Тогава Москва се отказа от "Южен поток" и реши да го замени с "Турски". През 2015 г. преговорите по "Турски поток" забуксуваха, за да се стигне през декември до неговото спиране след инцидента с бомбардировача. През последните седмици се наблюдава процес на нормализиране на отношенията на Турция със страните, с които тя имаше конфликти. Става дума за Израел и Русия.

Това стана възможно след свалянето на премиера ислямист Ахмет Давутоглу и назначаването на ново правителство с близкия съратник на Ердоган Бинали Йълдъръм. Анкара официално се извини на Москва за свалянето на нейния бомбардировач и загиналия руски пилот, което беше едно от главните условия на Кремъл. 

#Александър Новак #газ #Турски поток #Турция #Су-24 #отношения #Москва #Южен поток #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »