Първанов: Образованието и науката в България изостават

Първанов: Образованието и науката в България изостават
Президентът Георги Първанов откри кръгла маса на тема „Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България изостава по отношение на образованието, науката и иновациите, каза президентът Георги Първанов в петък сутринта.

„България значително изостава в развитието както на магистралните комуникационни високоскоростни средства спрямо европейската научно-изследователска мрежа, така и в изграждането на модерни национални грид и суперкомпютърни центрове“, каза президентът Георги Първанов по време на откриването на кръгла маса на тема „Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България“, предаде агенция „Фокус“.

Форумът се провежда под егидата на българския държавен глава и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

„Участието на страната в европейското научно и образователно пространство не е на задоволително равнище. Инвестициите в образованието, науката, иновациите са на едно от най-ниските равнища в ЕС“, отбеляза Първанов.

Той посочи, че участието на страната в програмите за мобилност на студенти, преподаватели, изследователи се свежда до еднопосочна мобилност – навън, а това обрича страната на „незавидно бъдеще“.

Президентът каза също, че трудът на българските учени и експерти е силно подценен в европейските изследователски, образователни и иновационни програми.

#форум #Ирина Бокова #ЮНЕСКО #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"