Държавата дава на общините 26 млн. лв. за образование

Държавата дава на общините 26 млн. лв. за образование
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С три постановления Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за общо малко над 26 млн. лв. Средствата са предвидени по бюджета на Министерството на образованието.

От сумата 18.6 млн. лв. са за купуване на учебници и учебни помагала за деца и ученици до ІV клас в общинските детски градини и училища за 2016 г.

Разпределението на средствата е съобразено с постъпилата информация за броя на децата по възраст и ученици по класове, области и общини след последната актуализация на информационната система АДМИН от февруари 2016 г., посочват от Министерския съвет.

За изплащане на стипендии за постигнати образователни резултати на общинските училища са осигурени 1.4 млн. лв. С тях се създава възможност най-добре представилите се училища на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика да провеждат политиката си за повишаване на качеството на образованието.

Други близо 6 млн. лв. се отделят по модул "Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития" от Националната програма "Оптимизиране на училищната мрежа". Те са предназначени за изплащане на обезщетения на персонала при оптимизиране на вътрешната структура на детските и учебните заведения.

 

#постановления #Министерски съвет #бюджет #трансфер #общини #образование #ученици #учебни помагала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »