Московски: Няма да допусна провал на приватизацията на "Товарни превози"

Московски: Няма да допусна провал на приватизацията на "Товарни превози"
Министърът посочи, че на работна среща със синдикатите през изминалата седмица е бил дискутиран и въпросът със съкращенията в БДЖ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че няма да допусне пречки в приватизацията на "БДЖ Товарни превози".

„Всичко, което би попречило на приватизацията на "БДЖ Товарни превози", няма да го допусна, защото това е жизненоспасяваща стъпка за железниците," каза Московски пред БНР.

Министърът посочи, че на работна среща със синдикатите през изминалата седмица е бил дискутиран и въпросът със съкращенията в БДЖ.

„Съкращенията, които постигнахме като мярка по време на стачката през декември не са приключили. Тези съкращения трябва да приключат. Става въпрос за служители от „Товарни" и „Пътнически превози", които са около 250-300 души. Оттам нататък всяко съкращение ако има, трябва да бъде говорено и аргументирано. За „Товарни превози", тъй като приватизацията ще стартира следващата седмица и ще отнеме от 2 до 3 месеца, не знам дали ще се стигне до нови допълнителни съкращения," уточни Московски.

„Препоръката ми беше ръководството и синдикатите да обсъдят ситуацията в „Пътнически превози", каква допълнителна оптимизация на съкращенията се налага. Започват да идват новите спални вагони. Трябва да се направи корекция на хората, които трябва да бъдат съкращавани, за да има кой да обслужва тези вагони", обясни Московски.

„Намесил съм се, дал съм препоръка и на едната и на другата страна. Но няма основание нито за стачни действие, нито за каквото и да е. Ако се стигне до това, ще започна да си мисля, че започва да се пречи на процедурата по приватизация," заяви Московски и подчерта, че тя е жизненоважна за железниците.

„Ако не е успешна приватизацията, щетата ще бъде огромна. А сега кредиторите са спокойни, защото чакат тази приватизация," посочи министърът.

Той каза още, че няма конкретни компании, които са проявили интерес, но има разговори с посолства на държави, които се интересуват от приватизацията.

"В разговорите ми с посланиците имам потвърден интерес от Русия и Австрия, от Турция също, от Германия няма такова потвърждение," допълн Московски.

За цените на билетите в БДЖ, Московски каза, че в момента не се коментира ново повишение.

#Ивайло Московски #Московски #Министър на транспорта #информационните технологии и съобщенията #БДЖ #приватизация #съкращения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"