Бизнес климатът се подобрява през юни с изключение на строителството

Бизнес климатът се подобрява през юни с изключение на строителството
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През юни 2016 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.9 пункта спрямо май като повишение е отчетено във всички сектори с изключение на строителството, се вижда от данните на Националния статистически институт. Най-големи затруднения за мениджърите от всички сектори създава несигурната среда. Те очакват цените да се запазят на сегашното си равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в промишлеността нараства с 0.8 пункта спрямо май, което се дължи на оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им за сегашната производствена активност обаче са по-резервирани, докато в очакванията им за дейността през следващите три месеца се наблюдава подобрение.

Несигурната икономическа среда остава основният проблем за развитието на бизнеса, посочен от 49.7% от предприятията.

През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 1.8 пункта в резултат на по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение сегашната строителна активност е леко намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Подобрението на средата в търговията на дребно за месец е с 0.9 пункта. Оценките на търговците за сегашното състояние на фирмите им са по-добри, отколкото преди месец, но очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците са по-резервирани. Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене са основните пречки за търговците.

В услугите подобрението е най-голямо - с 3.9 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Те очакват, макар и с известни резерви, търсенето през следващите три месеца да продължи. Освен несигурната среда конкуренцията също е пречка за бизнеса според тях.

#бизнес климат #строителство #сектори #Национален статистически институт #услуги #производство #мениджъри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »