Неравенството между децата се увеличава, сочи годишният доклад на УНИЦЕФ

Неравенството между децата се увеличава, сочи годишният доклад на УНИЦЕФ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на децата, които не ходят на училище, постоянно расте, детските бракове не намаляват, а глобалната бедност и болести застрашават живота на милиони, сочи годишният доклад на УНИЦЕФ, цитиран от БТА.

При бедните деца вероятността да умрат, преди да навършат 5 години, е два пъти по-висока от тази при децата на богати семейства, се казва в документа. Ако не се предприемат действия, 69 милиона малки деца ще умрат от предотвратими причини до 2030 г., повечето в Африка южно от Сахара.

Девет от десет деца в този район ще живеят в крайна бедност, което означава с по-малко от 1,90 щатски долара дневно.

"Някои от големите предизвикателства, пред които сме изправени, като бежанците и мигрантите, са свързани с неравенствата и бедността", коментира заместник-изпълнителният директор на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт. Намаляване на неравенствата по думите му ще е добро за децата, но също и за предотвратяване на бъдещи кризи.

В доклада, озаглавен "Положението на децата в света", се отправя призив да се разширят усилията за образование. Според изчисленията на световната организация, ако детето ходи на училище, всяка допълнителна година образование му носи средно около 10 на сто по-високи доходи като възрастен.

 

#УНИЦЕФ #доклад #деца #неравенство #училище #Африка #Сахара #образование #доходи #бедност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »