Гръцките имоти продължават да поевтиняват

Гръцките имоти продължават да поевтиняват
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Пазарът на недвижимите имоти в Гърция показва подобрение на международния индекс след първото тримесечие, според Global Property.

Проучването нарежда Гърция 39-та от 45 страни, тъй като цените са намалени с 5,3% на годишна база, като подобряването не се дължи на гръцкият растеж на пазара, но поради влошаване на условията на други пазари. Характерен пример е 7.95% свиване на пазара на недвижими имоти в Дубай, третият най-лош пазар като цяло, но и намаление на 7,3% в Хонконг, където цените на жилищата са най-скъпите в света.

Най-голям спад се наблюдава в Монголия, където пазарните цени са спаднали с 10,9%, следвани от дъното – Пуерто Рико 10,85%. Русия (5,75%) и Тайван (6%), също така отбелязаха по-големи сривове отколкото Гърция. Интересно е, че доскоро гръцкият пазар на недвижимости непрекъснато се класира в последните три позиции според Global Property като цените спадат от от 2009 г. насам.

Централната банка на Гърция съобщи, че ще бъде трудно да се подобри позицията с цените и търсенето се очаква да продължи в низходяща спирала, макар и с по-контролиран темпове, отколкото в миналото. През 2015 г. цените са спаднали средно с 5 на сто, в сравнение с 7,5% през 2014 г.

От 2008 г. до днес, цените са се свили с 41,3% като за Атина (43.5%) и Солун (45.2%), които отбелязват и най-големите спадове в сравнение с други големи градове (36,8 процента средно).

Банката на Гърция счита, че политиките, свързани с данъчната тежести, които в много случаи не са свързани с реалните стойности на имотите, и повдига съмнения по отношение на данъчната рамка в дългосрочен план.

#Гърция #недвижими имоти #цени #жилища #Дубай #Хонконг #Русия #Монголия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »