Бившият премиер на Молдова с присъда от 9 години за корупция

Бившият премиер на Молдова с присъда от 9 години за корупция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Присъда от девет години затвор получи бившият премиер на Молдова Влад Филат по обвинения в корупция и злоупотреба с власт. Филат беше зрелищно арестуван в парламента миналия октомври по обвинения, които включват приемането на подкупи на стойност 260 млн. долара като част от мащабен скандал, свързан с изчезването на милиарди.

Бившият премиер отхвърли обвиненията и дори започна гладна стачка в знак на протест срещу задържането си. Според негови приближени той е бил използван като изкупителна жертва на политическия елит.

„По време на това безпрецедентно дело не беше представено нито едно доказателство, което доказва вината на моя клиент“, заяви след процеса адвокатът на Филат – Игор Попа.

Решението на съда може да бъде обжалвано. Филат, който беше премиер от 2009 г. до 2013 г. ще бъде съден по три други дела, свързани със скандала.

Канал 3 припомня, че през април миналата година Централната банка на Молдова установи, че три банки са дали заеми в размер на 1 млрд. долара, което е около 10% от БВП на страната, на неидентифицирани получатели.

Изчезването на парите предизвика вълна от възмущение в страната, както и продължителна политическа криза, която от своя страна доведе до масови улични протести.

 

#премиер #Молдова #Влад Филат #затвор #Парламент #арест #обвинения #централна банка #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »