Google и Facebook автоматично блокират видеоклипове на екстремисти

Google и Facebook автоматично блокират видеоклипове на екстремисти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Интернет компаниите засилват мерките си за борба с разпространението на радикализъм и реч на омразата в световната мрежа. Google и Facebook са започнали автоматично блокиране на видеоклипове на екстремисти, съобщава агенция "Ройтерс".

Използва се модифицирана технология, която преди това е анализирала и откривала клипове с неуредени авторски права. След като подобен клип, в случая с екстремизъм или послания към радикализъм и тероризъм, бъде открит, той получава "дигитален отпечатък" от софтуера.

Това позволява на алгоритмите бързо да засичат други копия на дадения клип и да ги премахват автоматично. По този начин се спестяват време и усилия за компаниите и техните служители, а клиповете много по-бързо биват премахвани. Недостатък на системата е, че тя трябва да е "виждала" даден клип поне веднъж и да й е указано, че той трябва да се премахва.

Официално компаниите не потвърждават, че използват подобен метод. Те не искат и да коментират по какъв начин се борят с премахването на клиповете на екстремисти, за да не им помагат да заобикалят защитите. Източниците на агенцията също не влизат в подробности за процеса по откриване и маркиране на подобни клипове.

Те все пак допълват, че технологията е все още в зародиш. Тя ще бъде подобрена и оптимизирана, като не се изключва да бъде доразвивана в партньорства с други компании. Интернет гигантите продължават да държат на запазването на баланс между свобода на словото и ограничаването на разпространението на реч на омразата. Това е трудно постижимо, защото радикализмът често е прикрит чрез други послания и съдържание и отнема време, докато бъде разкрит.

 

#Google #Facebook #видеоклип #екстремисти #технология #клипове #радикализъм #метод #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »