Брекзит ще затрудни преговорите по ТТИП

Брекзит ще затрудни преговорите по ТТИП
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очертаващото се излизане на Великобритания от ЕС е нова голяма пречка за преговорите по мащабното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС.

Това ще доведе до дълбоки противоречия и нарастваща съпротива от двете страни на Атлантическия океан, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Историческият "развод", започнал с референдума миналата седмица, почти със сигурност ще доведе до ново забавяне на значителния напредък, постигнат по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP), докато оставащите 27 членки на ЕС водят преговори с Великобритания, отбелязват експерти по търговията.

Френски и германски представители все по-често изразяват скептицизъм за възможностите за успех на ТТИП, а излизането на Обединеното кралство от сделката може да попари надеждите за постигане на договорка преди да изтече мандатът на американския президент Барак Обама през януари идната година.

"Това е още една причина за вероятното отлагане на ТТИП. Но, за да бъдем честни, ТТИП няма да стигне доникъде най-рано до 2018 година", казва експертът Хедър Конли от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

Британската икономика може да се изправи пред това, което я очаква. Страната ще задейства член 50-и, само когато е готова за това, допълни Озбърн, цитиран от АФП.

"Само Великобритания може да активира член 50-и. Според мен ние трябва да направим това, само след като имаме ясно виждане за новите споразумения, които ще се опитаме да постигнем с нашите европейски съседи", поясни Озбърн. Той допълни, че британската икономика е готова да се изправи пред това, което й готви бъдещето, в момент когато играчите на финансовите пазари се опасяват от последиците от Брекзита.

Световните финансови пазари подцениха последиците от британския референдум, но не се стигна до паника в икономиката, заяви вчера управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в изказването си на форум, организиран от Института Аспен, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Пазарите до голяма стене не оцениха правилно резултата от референдума, каза тя. На пазарите нямаше паника, централните банки си свършиха работата. Всички организации и политици направиха публични изявления, ситуацията беше под контрол, не видяхме да има паника, посочи тя.

 

#Великобритания #ЕС #САЩ #ТТИП #търговско споразумение #Джордж Озбърн #финансов министър #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"