Албанците се чудят на британците, че искат да си тръгнат от ЕС

Албанците се чудят на британците, че искат да си тръгнат от ЕС
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Докато от Великобритания продължават да идват новини, че избирателите са останали разделени почти наполовина за това дали страната им да остане в ЕС, или да си тръгне, в другия край на Европа се чудят на това защо някой би искал да напусне клуб, в който няколко страни от Балканите чукат на вратата.

В Косово и Албания подкрепата за ЕС е между 80 и 90 процента – ниво, на което проевропейски настроените британци могат само да си мечтаят.

В Косово 9 май, денят на декларацията на Робер Шумен, е празничен. В Прищина има деца, кръстени Тониблер в знак на блакодарност към премиера Тони Блеър за ролята му за бомбардировките от НАТО срещу Сърбия през 1999г., след които се стигна до независимостта на бившата сръбска провинция.

Името на тази страна, вече член на НАТО, попадна в дебата във Великобритания, когато министърът на правосъдието и евроскептик Майкъл Гоув каза, че страната му би могла да се присъедини към Албания и други държави в една зона за свободна търговия извън рамките на ЕС. Подобна инициатива е категорично отхвърляна в Тирана.

"Идеята му за търговска зона с нас е идеална проява на английски хумор", коментира пред "Ройтерс" Бешник Спашиу. "Той надмина дори Мистър Питкин", добавя продавачът на зеленчуков пазар, сравнявайки Гоув с популярния преди години комедиен кино герой на Норман Уиздъм.

Бизнесменът Агрон Джата казва, че донякъде разбира защо Европа може да не е примамлива за британците, докато страната му се опитва да влезе в ЕС. "Ние отдавна се опитваме да изпитаме чувството да принадлежност към клуба на големите страни в Европа. На тях верятно вече им е писнало".

Артан, специалист по връзки с обществеността, казва, че е "абсурдно Великобритания да излезе от ЕС". Но добавя, че "като фен на "Ливърпул" и на мен ми липсват времената, когато отборът бе пълен предимно с шотландци, а не с белгийци".

"Мечтата ми е да продавам стоката си в страните от ЕС, там има толкова много клиенти", казва и 42-годишният търговец на плодове Рамадан Лечай. "Тук не продавам много и бизнесът ми не може да расте".

 

#Великобритания #ЕС #Албания #Косово #Балкани #НАТО #амбиции #комунизъм #изолация #Прищина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"