След Брекзит за Балканите ще е по-трудно да влязат в ЕС, смята Хърватия

След Брекзит за Балканите ще е по-трудно да влязат в ЕС, смята Хърватия
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Британското решение да се прекрати членството на страната в ЕС може да забави разширяването на съюза на Балканите – път, който местните народи смятат, че ще ги изведе към просперитет. Това е мнението на хърватския външен министър Миро Ковач.

В петък той заяви пред местна телевизия N1 TV: "Ние също искаме стабилност в Югоизточна Европа и ще работим за това от "Брекзит" да няма прекалено силен ефект върху процеса на разширяване. Но и трябва да сме реалисти. Опасявам се, че ще има ефект върху процеса и че той може да се позабави."

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се намират в различна фаза от присъединяването си към ЕС. Хърватия е втората след Словения бивша югорепублика, приета в съюза през 2013 г.

Сръбският премиер Александър Вучич каза в петък, че правителството му ще довърши до 2019 г. преговорите с ЕС независимо от британския референдум. "Сърбия ще продължи по европейския си път и ще отдели специално внимание да поддържа икономическата и финансовата си стабилност", каза той пред журналисти след заседание на кабинета, посветено на новините от Лондон.

 

#членство #ЕС #Балкани #Хърватия #Югоизточна Европа #Албания #Босна и Херцеговина #Сърбия #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници