Милош Земан: Великобритания ще бъде малко по-слаба, а Европейският съюз много по-слаб

Милош Земан: Великобритания ще бъде малко по-слаба, а Европейският съюз много по-слаб
Милош Земан / БГНЕС
A A+ A++ A

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще означава и излизане на Шотландия от Обединеното кралство. След загубата на Шотландия Великобритания повече никога няма да бъде Велика.

Това заяви чешкият президент Милош Земан в интервю за телевизия „Прима“. Той коментира резултатите от референдума на 23 юни, на който 51,9% от британците гласуваха за напускането на Евросъюза. И ако Англия и Уелс се обявиха за напускане, то Шотландия и Северна Ирландия заеха обратната позиция. Нещо повече шотландското правителство заплаши, че ще проведе втори референдум за независимост от Обединеното кралство.

 „От икономическа и политическа гледна точки излизането на Великобритания е загуба. Предполагам, че Шотландия ще проведе референдум и ще влезе в ЕС“, каза Земан. Чешкият президент заяви, че част от вината за „Брекзит“ трябва да се поеме и от ръководителите на ЕК. „Ако европейските политици бяха истински лидери, „Брекзит“ въобще нямаше да се случи“, категоричен е той и добави: „Владимир Путин нито печели нещо, нито губи от тази ситуация. Но Великобритания ще бъде малко по-слаба, а Европейският съюз много по-слаб“.

Според Земан имат право онези политици и анализатори, които говорят за Евросъюза като „икономически гигант и политическо джудже“. „Бих желал ЕС да играе равнопоставена роля в диалога с Китай, Русия и САЩ. Сега това вече е невъзможно“, подчерта той, съобщават БГНЕС и РИА "Новости".

#Милош Земан #Чехия #Европейски съюз #Шотландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"