Турция се опитва да възстанови отношенията с бившите си съюзници

Турция се опитва да възстанови отношенията с бившите си съюзници
БГНЕС
A A+ A++ A

Под ръководството на новия си премиер Турция подава ръка на Русия и полага усилия да нормализира дипломатическите си отношения с бившия си съюзник Израел в опит да излезе от изолацията, сочи в свой анализ АФП.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм изпрати сигнали за промяна на турската външна политика, след като замени през май Ахмет Давутоглу, архитект на агресивна дипломация, която според анализатори е донесла на Турция повече неприятности, отколкото ползи. Когато Давутоглу бе отправен към изхода от президента Реджеп Ердоган, Анкара бе затънала в безпрецедентна криза с Русия, силно бе ограничила отношенията си с Израел и Египет и бе доказала неспособността си да се отърве от режима на президента Башар Асад в Сирия.

Сближаването на Турция с регионалните й съседи днес е от жизненоважно значение, тъй като отношенията на Анкара с Европейския съюз преминават през зона на силни турбуленции. В четвъртък Ердоган заплаши, че ще организира референдум, за да попита турците дали наистина искат един ден да са част от ЕС. Според Сонер Чагаптай, директор на изследователската програма за Турция във Вашингтонския институт, в резултат на външната политика на Давутоглу Турция се оказа почти без приятел в Близкия изток, с изключение на Катар и регионалното правителство на иракски Кюрдистан. Впечатлението ми е, че мисията на новия премиер е да разгърне офанзива за съблазняване, за да поправи дипломатическите вреди, оставени от отстранения премиер Давутоглу, заяви той за АФП.

Бинали Йълдъръм изпрати миналата седмица сигнали за успокояване към няколко столици отношенията, с които през последните години се изопнаха, което е показателно за стремежа към връщане на старата турска политика „нула проблеми със съседите“. Турция, Израел, Русия и Египет: не може да има постоянна враждебност между тези страни с излаз на Средиземно (или) Черно море, каза Йълдъръм.

Според Айкан Елдемир, изследовател във Фондацията за защита на демокрациите, безотговорната външна политика на Турция представлява неудобен провал. Давайки си сметка за катастрофалния ефект от изолацията, Анкара трябва да предприеме промяна в опит да установи отношения на обмен със съседните страни, посочи той. Списъкът на развалените или усложнените отношения на Анкара е дълъг, като се започне от Съединените щати, както и с Евросъюза, които се тревожат от авторитарния й и тираничен уклон и антизападните й послания.

Но поне на три фронта тази страна членка на НАТО се опитва да постигне напредък. Анкара се готви да нормализира отношенията с Израел шест години след щурма на израелски командоси срещу кораб с хуманитарна помощ за поставената под блокада Газа, при който бяха убити десет турци. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу спомена през седмицата за голяма вероятност от финален кръг преговори преди края на месеца, докато турските и израелските вестници съобщиха за среща още в неделя, за да се обяви предстоящата нормализация. С Египет отношенията се влошиха, след като Ердоган осъди „държавния преврат“ на военните, с който бе прогонен от власт неговият съюзник от Мюсюлманските братя Мохамед Морси.

Анкара иска да се сдобри с президента Абдел Фатах ас Сиси под благосклонния поглед на Саудитска Арабия. Има вероятност кризата с Русия, която повлече рязък спад на руски туристи в Турция, да се успокои след посланието, изпратено от Ердоган на колегата му Владимир Путин по случай националния празник на Русия. Това бе първият контакт, откакто два турски изтребителя Ф-16 свалиха руски самолет, прелетял както се твърди през турското въздушно пространство до границата със Сирия в края на 2015 г.

Анкара обаче отказа да се извини както изисква Москва. Има нещо, което Ердоган е неспособен да направи – да се извини, посочи Чагаптай.

#Турция #Русия #Израел #Египет #Бинали Йълдъръм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »