Партийните лидери в Гърция с последен опит за коалиция

Партийните лидери в Гърция с последен опит за коалиция
На среща в 11:00 ч. в неделя президентът Каролос Папуляс (на снимката) ще разговаря с лидерите на трите партии с най-голяма подкрепа в последен опит да постигне консенсус. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Гърция Каролос Папуляс е свикал преговори за подялба на властта между лидерите на трите партии, получили най-голяма подкрепа на парламентарните избори на 6 май, съобщиха от администрацията на държавния глава.

В преговорите ще участват Адонис Самарас, лидер на консервативната „Нова демокрация", която спечели 18,96% подкрепа и 108 депутатски места в 300-местния парламент, левият радикал Алексис Ципрас, чиято „Сириза" спечели 108 депутатски места, както и лидерът на социалистическата ПАСОК Евангелос Венизелос, чиято партия има 13,23%, или 41 депутати.

Тъй като нито една партия не получи мнозинство за формиране на еднопартийно правителство, всеки един от тримата последователно получаваше мандат за съставяне на коалиционен кабинет, но никой от тримата лидери не съумя да постигне консенсус в раздробения политически пейзаж.

В събота Евангелос Венизелос официално върна мандата за съставяне на правителство и така преговорите между всички партии останаха единственият вариант за избягване на нови избори.

„Президентът ще свика лидерите на партиите в опит за сформиране на правителство, което ще се радва на подкрепата на парламента," съобщава кабинетът на президента Каролос Папуляс, цитиран от „Фокус".

Тримата лидери ще се срещнат с президента в 11:00 ч. в неделя, след което президентът ще се срещне с лидерите на по-малките партии, включително неонацистската партия „Златна зора".

Ако партиите не стигнат до компромис до следващия четвъртък, нови избори ще трябва да бъдат свикани през юни.

#Каролос Папуляс #Гърция #президент #парламентарни избори #Адонис Самарас #„Нова демокрация" #Алексис Ципрас #„Сириза" #ПАСОК #Евангелос Венизелос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници