Посланик Ема Хопкинс: На този етап българските граждани ще пътуват и работят свободно във Великобритания, както до сега

Посланик Ема Хопкинс: На този етап българските граждани ще пътуват и работят свободно във Великобритания, както до сега
БГНЕС
A A+ A++ A

На този етап статуквото ще се запази и българските граждани ще могат да се възползват от свободното пътуване и условията за работа във Великобритания, както и до сега. Това каза посланикът на Нейно британско величество у нас Ема Хопкинс по време на разговор с външния министър Даниел Митов в петък с основен акцент резултатите от референдума в Обединеното кралство, съобщи пресцентърът на МвНР.

„Отношенията между нашите страни имат дългогодишна история – съществуват преди Европейския съюз и ще продължат да се развиват и при актуалната ситуация в Европа”, подчерта британският посланик.

„Уважаваме волята на британските граждани, но не можем да не изпитаме разочарование, че една държава със значителен принос към европейските политики, поема по различен път. За нас е важно да се съсредоточим върху това, което предстои и да намерим най-правилния подход за продължаване на сътрудничеството ни”, каза по време на срещата Даниел Митов. Той подчерта, че Великобритания остава важен партньор на България в Европа, както и наш съюзник в НАТО и другите международни организации.

От своя страна посланик Ема Хопкинс заяви, че предстои дълъг преговорен процес и страната й ще подходи внимателно към предоговарянето на условията и изпълнението на параметрите в интерес както на Великобритания, така и на ЕС. „Ще се стремим да гарантираме плавен и балансиран преход към новите отношения между Великобритания и ЕС, на основата на общите ни цели“, каза посланик Хопкинс.

Двамата дипломати се съгласиха, че ще се запазят традиционно добрите приятелски връзки между двете страни и ще продължат да развиват сътрудничеството си в сфери от взаимен интерес като икономика и бизнес, борба с престъпността, охрана на границите, сигурност и вътрешен ред, туризъм. По време на срещата бе засегнат и въпросът с българското председателство на Съвета на ЕС, което бе предвидено да се състои в тройка с Великобритания и Естония. Министър Митов и посланик Хопкинс се съгласиха, че по време на предстоящите разговори ще се намери решение на този казус, като активната комуникацията между двете страни ще продължи и за в бъдеще.

#Ема Хопкинс #Даниел Митов #референдум #пътуване #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"