Доц. Атанас Семов: Първите гонения след Брекзит ще са срещу българите

Доц. Атанас Семов: Първите гонения след Брекзит ще са срещу българите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това, което направиха британските избиратели е изключително голяма електорална грешка. Цената, която Обединеното кралство ще плати, е чудовищно голяма, в хиляди пъти по-голяма, отколкото цената на членството беше досега. Тази цена ще я плаща цяла Европа, ще я плащат 250 000 българските граждани, и това е цената на една огромна политическа грешка на Дейвид Камерън. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV доц д.ю.н. Атанас Семов.

Една от основните теми на разговора бе какво следва за България и ще стане с българите във Великобритания. Какво отношение може да очакват родните ни студенти, учени и работници, който се трудят на Острова.

„Още преди Великобритания да напусне ЕС проблемите за българите ще започнат, защото ние много добре знаем, че българите и румънците бяха използвани като плашило от Фарадж и други като него, които обясняваха колко лошо е разширяването на ЕС, интеграцията, свободното движение на лица. Поради което очаквам първите, които ще бъдат погнати в Обединеното кралство ще бъдат българи и румънци”, каза доц. Семов.

По думите му, на Острова се е създало едно особено негативно отношение спрямо нас. Много несправедливо. Напълно неадекватно на фона на доказаната с числа по-голяма миграция към Обединеното кралство от бивши колонии от държави извън ЕС. Доказаната полза от работниците от България, Румъния, Полша...

„Въпреки това, очаквам да има по-силни, вече по-очевидни, по-демонстративни настроения спрямо българи и румънци. Много трудно ще стане за нашите български студенти. Те досега им създаваха трудности. А от сега ще им създават още по-големи проблеми, още преди напускането”, добави Семов. Това ще е така, по неговите думи, защото бързото напускане на Великобритания няма да се състои заради тежките икономическо-политически последици. Много по-вероятно е постепенно напускане, което да продължи до 5 години, за да се избегне мащабния шок на европейския пазар.

„Една от големите тежести за Европа ляга върху България. Нещо, за което не съм убеден, че сме готови. Само след 12 месеца започва председателството на тройката на ЕС, в което участва България. Там има три драматични проблема. Първият: че това беше тройката, в която трябваше да участва Великобритания. Сега обаче е немислимо те да имат председателство на ЕС, в края на процеса на напускане. Вероятно правилата ще бъдат променени и Великобритания ще бъде заменена с друга голяма стара страна членка.

Второ: тежестта на българското председателство става огромна. Ако до сега ние сме се съмнявали дали ще можем да ръководил работата на ЕС за шест месеца, сега за нас отговорността е двойно по-голяма. Защото ние сме сравнително стабилна и голяма държава спрямо другите държави Естония и Малта. Те не могат да поемат тази отговорност.

По думите му, ние задължително година по-рано трябва да проведем парламентарни избори преди да поемем председателството на ЕС, защото то ще съвпадне с провеждането на парламентарните избори у нас – втората половина на 2018 година.

Семов поясни, че правителството на Борисов има елегантната възможност да прекрати работата на народното събрание с декларация на парламента, подкрепена от широко мнозинство. За да може да се създаде стабилно правителство, което да поеме тежката отговорност по управление на ЕС. Светослав Терзиев на свой ред каза, че ако Великобритания се откаже от председателството си, то България ще бъде изтеглена и този въпрос не е състоятелен.

„Брекзит” е една грешка, която се прави на много места в Европа и е много важно да бъде разбрана правилно, допълни доц. Семов: „Опитът на основните, на сериозните политически партии, да изземат екстремисткото говорене на крайните националистически формации довежда до увеличаване на влиянието на това говорене.

Опитът на Камерън да изземе инициативата по антиевропейската тема доведе до това че години наред, 4 години поне, в Обединеното кралство се говореше само по темата за напускане на ЕС. Огромно подценяване на това какво може да предизвика в съзнанието на масовия избирател едно такова говорене.

Огромна вина за това, което се случи във Великобритания има и Ангела Меркел. „Това безобразно, също така доста безотговорно и хаотично говорене по темата за бежанците засили изключително много страховете на британските граждани, че този ЕС ги обрича.

Една поредица от грешки, резултатът от които ще плащаме скъпо всички ние заедно, а за Обединеното кралство са драматични с елементи на трагизъм. Вече Обединено кралство не съществува”, допълни доц. Семов.

Залогът беше прекалено голям за укрепване на властта на един премиер, коментира в студиото Светослав Терзиев от в. Сега. „Той направи този залог през януари 2013 година с мисъл за изборите през 2015 година и наистина ги спечели с неочаквано голямо мнозинство, защото привлече по много евроскептици в своя лагер, но след това трябваше да плати цената и тя е ужасяваща.

Тази грешка може да струва много повече на Великобритания, отколкото първоначално изглежда – „Ще излезем от ЕС и ще загубим някои там контакти, някои привилегии и някакви възможности за влияние”.

Следващият въпрос, който незабавно възникна, е ще остане ли обединено Обединеното кралство, след като се видя, че Шотландия масово гласува за оставане в Европейския съюз, допълни Светослав Терзиев.

По думите му референдумът за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство преди две години е бил неуспешен само защото ЕС ги е предупредил, че, ако излязат от Обединеното кралство, ще излязат и от ЕС и ще трябва да кандидатстват като отделна държава. Сега обаче тази спирачка вече не съществува.

Тяхната министър-председателка ще иска нов референдум и той несъмнено вече ще бъде спечелен от националистите, защото към тях ще се присъединят е проевропейски настроените граждани. При такъв залог референдумът вече може да струва много, каза още Терзиев.

 

 

#Атанас Семов #Великобритания #референдум #Шотландия #ЕС #Европейски съюз #Народно събрание #правителство #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"