Филип Отие: България греши с политиката на ниски заплати и данъци

Филип Отие: България греши с политиката на ниски заплати и данъци
Стратегията за по-голяма конкурентоспособност трябва да се базира най-вече на образование и квалификация, категоричен е Филип Отие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България греши, като залага на по-ниски заплати и данъци, за да подобри конкурентоспособността си, заяви полсланикът на Франция в България Филип Отие.

„Стратегията за по-голяма конкурентоспособност трябва да се базира най-вече на образование и квалификация, защото по-ниски данъци и по-ниски заплати винаги ще има някъде другаде," обясни Филип Отие пред „Дарик".

Той посочи, че България може и да се гордее с бюджетните си параметри, със стабилността на валутата си, но трябва да търси и други параметри за конкурентоспособност.

Филип Отие коментира още, че не се очаква промяна във външната политика на Франция след като Франсоа Оланд оглави страната.

Според посланика не се чака промяна в отношението на родината му към Шенген, правилата на фискалния пакт или подкрепата за хармонизиране на данъците в Европа - нещо, срещу което България се обявява, защото залага на ниските си данъци, за да привлича инвестиции.

Филип Отие обясни, че противно на някои коментари Франсоа Оланд не иска промени във финансовия пакт в Европа, а иска да добави нещо и това е икономически растеж.

„За да се намери изход от еврокризата, трябва да престанем да противопоставяме финансовата дисиплина и растежа. Ако не успеем да ги съчетаем, няма да има изход от кризата. Мисля, че всички са съгласни за това," коментира Филип Отие.

Според френския посланик в България Ангела Меркел и Франсоа Оланд много си приличат и са напълно „съчетаеми", така че новият дует „Мерколанд" съвсем естествено може да замести „Меркози", както всички бяха започнали да наричат лидерите на двете водещи икономики в еврозоната.

Според Филип Отие, с характера си Франсоа Оланд лесно ще се адаптира към контактите си с канцлера Ангела Меркел.

Той разказа, че при гласуването на изборите французите, които живеят в България и в други страни, предимно са дали гласовете си за Никол аСаркози, защото те по традиция били по-дясно настроени.

#Франция #Филип Отие #посланик на Франция в България #Франсоа Оланд #президент #Ангела Меркел #Никола Саркози #конкурентноспособност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници