Брекзит помете 2 трлн. долара от капиталовите пазари по света

Брекзит помете 2 трлн. долара от капиталовите пазари по света
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатът от референдума във Великобритания доведе до трусове на пазарите по цял свят, които са по-големи и от тези в разгара на глобалната финансова криза.

Само за ден от стойността на акциите, търгувани на капиталовите пазари по света, бяха изтрити 2 трлн. долара, изчислява "Ройтерс". Оценката само за европейския капиталов пазар е за загуба на 1 трлн. долара. Изчисленията са направени преди днес да отвори Уолстрийт.

Водещите индекси спаднаха с 5-10%, а някои и повече, паундът спадна до най-ниското си ниво от 31 години спрямо долара или с 10 на сто.

Очаквано инвеститорите потърсиха убежище във високорейтинговите държавни облигации, японската йена и златото, чиято цена се повиши. Златото поскъпна с малко над 5 на сто в европейската търговия, а петролът сорт брент поевтиня с над 4 на сто.

Играчите на финансовите пазари очакват, че в отговор на случващото се основните банки ще налеят допълнително ликвидност. Заявка за такава готовност обяви както Банк ъф Ингланд, така и ЕЦБ.

Очаквано и трите индекса при отварянето на Уолстрийт тази вечер започнаха деня със загуби, които малко преди 18 ч. българско време обезценяването им е в рамките на 2.5%. Акциите на банките са сред най-засегнатите като поевтиняват с около 5 на сто. Книжата на "Морган Стенли" се сринаха със 7%.

#резултат #референдум #Великобритания #банки #акции #индекси #пазари #борси #инвеститори #убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай